Logga in

Vätgas ger el och värme i villan: ”Elpriset spelar ingen roll för oss”

Publicerad
13 dec 2021, 10:14
| Uppdaterad
12 sep 2022

Många villaägare plågas av skenande elpriser. Men inte Hans-Olof Nilsson. Han fixar både el och värme med vätgas som produceras i villan.

Svaga vindar och en rejäl köldknäpp har fått elpriset att nå nya rekordnivåer, och många villaägare grämer sig över elräkningen. Det problemet har inte vätgaspionjären Hans-Olof Nilsson som bor i en 500-kvadratsvilla i Angered utanför Göteborg.

Se El-studion:
Hans-Olofs solceller producerar vätgas som ger el hela vintern

Läs också:
Jan gick off grid – för 3,8 miljoner

– Nej, elpriset spelar ingen roll för oss. Vi är helt oberoende och får all energi vi behöver från vårt eget vätgaslager, säger han.

Vätgasen producerar han under sommarhalvåret med hjälp av en elektrolysör, som drivs av el från villans solceller. Elektrolysören spjälkar vatten. Ut kommer vätgas som komprimeras och lagras i tuber i ett lager på tomten.  Nu under vintern omvandlas vätgasen till el igen av en bränslecell i källare.

Bränslecellen börjar jobba i månadsskiftet oktober-november. Då finns närmare 260 kg vätgas i lagret som har producerats av sommarsäsongens solöverskott.

– 260 kg räcker gott och väl för att både få el och värme i huset hela vinter och att ladda elbilen, säger Hans-Olof Nilsson.

Elinstallatören besökte villan för snart fem år sedan. Här kan du läsa fler detaljer i energisystemet.

Har du några spännande nyheter i maskinparken?

– Ja, jag byter ut en hel del utrustning för att testa nya produkter. Nu sätter jag in min fjärde elektrolysör.

Hur har elektrolysörerna utvecklats de senaste åren?

– De krymper i storlek fast de levererar samma prestanda. Och priserna sjunker eftersom tillverkarna börjar få lite större volym i produktionen. Elektrolysörarna har påbörjat resan vi tidigare har sett hos solcellerna där högre volym har givit lägre priser.

Men är det fortfarande dyrt?

– Folk brukar prata om att vätgassystem är dyra, men det beror på vad du jämför med. Du kan lätt hitta en elbil som kostar en miljon kronor, och en person som har råd att köpa en sådan bil skulle ha råd att finansiera ett eget energisystem baserat på vätgas. Och priserna är som sagt på väg ner, säger Hans-Olof Nilsson.

Har du fler nyheter på gång?

– Senare i vinter jag ska installera en termoelektrisk kompressor, som kan leverera 700 bars tryck. Det är en förberedelse för att kunna byta ut elbilen till en bränslecellsdriven bil om något år. Då vill jag kunna tanka vätgas hemma i huset. Det blir långsamfyllning av vätgas ungefär som att ladda elbil under natten, säger Hans-Olof Nilsson.

Läs också:
Mr. Vätgas sprider sitt energisystem

Hans-Olof Nilsson är medgrundare till företaget Nilsson Energi med tolv anställda som tar vätgassystem till marknaden. Företaget ligger bland annat bakom den unika vätgastankstationen i Mariestad.