Logga in

Han köpte drömhuset – som kryllade av elfel

Publicerad
17 aug 2020, 06:15
| Uppdaterad
24 feb 2021

Få husköpare besiktigar elanläggningen före köpet – och när bristerna väl upptäcks kan det vara svårt att få rätt. Vi har träffat Mickael Jansson som fick en obehaglig överraskning när han rev en vägg i sin nyköpta villa. Här är hans kamp om den tidigare ägarens elfel.

Det började bra. Mickael och Ewa Jansson fastnade direkt för det lantligt belägna huset, som var till salu utanför Västerås. Det här var precis vad de var ute efter. Bra planlösning, en stor tomt som hundarna kunde springa runt på och ett uthus som var perfekt för Mickaels firma. Dessutom skulle de komma närmare dottern och barnbarnen.

Ytterligare en del om dolda elfel vid husköp:
”Elbesiktningar borde vara obligatoriska före husköp”

Och en till:
Elsäkerhetsverket: Krav på elbesiktning är inte aktuellt

– Vi tittade på varandra och sa ”det här är ju underbart”, minns Mickael Jansson.

Drömhuset. Foto Charlotta von Schultz
Drömhuset. Foto Charlotta von Schultz

Husets ägare berättade att han hade byggt hela kåken själv utan hjälp av hantverkare, och Mickael bestämde sig för att sköta besiktningen själv och inte anlita någon besiktningsman. Mickael är väl hemmastadd i byggnadstekniska konstruktioner eftersom han driver en firma som installerar och besiktigar värmeanläggningar. Han gjorde flera besök i huset och letade efter tecken på husbock, vattenskador, mögel, sprickor. Han synade ventilation, isolering, källare och vind.

– Jag ville se allt med egna ögon och blev mäkta imponerad. Jag såg inget att anmärka på som fick mig att tveka att köpa huset, säger han. 

”Då såg jag ett kluster FK-kablar som låg lösa och oskyddade under golvet. Först tänkte jag att det kanske var gammalt skräp som inte var anslutet. Men kablarna var inkopplade.”

MICKAEL JANSSON

Inte heller när det gällde elen noterade han något som avvek. Alla eluttag såg snygga och prydliga ut, inga lösa sladdar hängde och dinglade, i elcentralen fanns automatsäkringar, huvudbrytare och jordfelsbrytare. Att anlita en elbesiktningsman var inget han överhuvud taget funderade på. 

Paret Jansson bestämde sig för att slå till. De betalade 3,1 miljoner kronor och flyttade in i sitt nya hem i juni 2017. Men redan efter någon vecka upptäckte Mickael något märkligt. När han rev en vägg i köket för att få plats med hemmakontoret kom kablarna i dagen – och de var dragna i golvvärmeslangar. Det såg dessutom ut som om någon hade täljt och filat på slangarna för att kunna trycka in dem i rörstussarna som var av en mindre dimension. Här började varningsklockorna ringa.

Svart slang i en golvvärme­slang som skarvats med kniv. Felet är inbyggt i en vägg. Svarta slangen ryms inte i muffen. Foto: Mickael Jansson
Svart slang i en golvvärme­slang som skarvats med kniv. Felet är inbyggt i en vägg. Svarta slangen ryms inte i muffen. Foto: Mickael Jansson

– Jag blev väldigt fundersam och undrade hur resten av elinstallationen såg ut. Kunde det se lika gräsligt ut på fler ställen? berättar han.

Mickael bestämde sig för att ta en titt under badrumsgolvet. Han borrade ett hål genom spånskivan i golvet och sänkte ner en mikrokamera, som han i vanliga fall använder i sitt jobb för att besiktiga skorstenar.

– Då såg jag ett kluster FK-kablar som låg lösa och oskyddade under golvet. Först tänkte jag att det kanske var gammalt skräp som inte var anslutet. Men kablarna var inkopplade, berättar han.

Lösa fk-kablar. Foto: Mickael Jansson
Lösa fk-kablar. Foto: Mickael Jansson

Nu blev han orolig på allvar och ringde en elektriker i trakten för att gå igenom hela elanläggningen. Elektrikern heter Jimmy Wilhelmsson och är känd sedan tidigare för Elinstallatörens läsare för sitt arbete med solcellsanläggningar. Han driver elinstallationsföretaget Elektrikern och gjorde sitt första besök hos Janssons i juni 2017. 

Jimmy Wilhelmsson. Foto: Charlotta von Schultz
Jimmy Wilhelmsson. Foto: Charlotta von Schultz

Att syna av elanläggningen tog någon timme. Sedan kom han med ett tufft besked. Det här var den sämsta elinstallation han någonsin sett. Om hans firma skulle göra några eljobb i huset så måste all el rivas ut och installeras om. Dosor, kablar – allt måste ersättas. Annars kunde Jimmy Wilhelmsson inte ta på sig ansvar för installationen.

– Efter det beskedet trodde jag inte att kunden skulle höra av sig någon mer gång, säger han lite skämtsamt.

Men redan efter någon dag tog Mickael Jansson kontakt igen. Han ville ha en ungefärlig offert för att installera om elanläggningen.  

Elinstallatören träffar Jimmy hemma hos paret Jansson över en kopp kaffe, utomhus på lagom coronadistans. Bredvid hallongrottorna på altanbordet ligger bilder på några av de fel som hittades i huset för tre år sedan. Det fanns bland annat lös FK-kablage i väggar, FK-kablar dragna i vattenslangar, vägguttag som saknade apparatdosa, lösa FK-kablar under badrumsgolvet och egenbyggda krokar som gick rakt genom takdosorna, så att armaturerna riskerade att bli strömförande. 

– Elinstallationen var inte fackmannamässigt utförd och det fanns risk för både brand och personskador, sammanfattar Jimmy Wilhelmsson.

Förutom elfelen fanns även brister i vvs-installationen, även de under badrumsgolvet.

Anslutning golvbrunn under badrumsgolvet. Foto: Mickael Jansson
Anslutning golvbrunn under badrumsgolvet. Foto: Mickael Jansson
Är det ett vanligt VP-rör  som syns inuti dosan?  Nix, det är golvvärmeslang. Foto: Mickael Jansson
Är det ett vanligt VP-rör som syns inuti dosan? Nix, det är golvvärmeslang. Foto: Mickael Jansson
Skarv. Foto: Mickael Jansson
Skarv. Foto: Mickael Jansson
Öppen kabelstam i vägg. Foto: Mickael jansson
Öppen kabelstam i vägg. Foto: Mickael jansson

Bilderna användes som bevismaterial när tvisten nådde domstolen. Försöken att nå en förlikning med den tidigare ägaren misslyckades, och i januari 2018 lämnade paret Jansson in en anmälan till Västmanlands tingsrätt. De hävdade att det rör sig om dolda fel som varken hade varit besiktningsbara vid en ordinär besiktning eller hade kunde förväntas med tanke på husets skick och ålder

Västmanlands tingsrätt tar upp tvisten om installationerna i paret Janssons hus utanför Västerås i maj 2019. Den tidigare ägaren tillbakavisar att felen är dolda. Han anser att flera av de ovanliga lösningarna i elinstallationen var besiktningsbara, exempelvis de modifierade lamputtagen och pvc-slangarna. Han framhåller att köparna informerades om att han byggt huset själv utan hjälp av hantverkare, och att han därmed inte dolde att han hade gjort alla el- och vvs-installationer på egen hand. Eljobben ska även ha gjorts av överinseende av en behörig elektriker, som rekommenderade att använda pvc-slag i stället för vp-rör. Att det ska ha funnits några lösa FK-kablar under golvet i badrummet förnekar han.

”Jag är fruktansvärt glad att jag litade på min egen kompetens och själv borrade det där hålet. Annars hade vi kanske haft kvar livsfarliga grejer som hade kunnat skada oss eller våra barnbarn.”

Mickael Jansson 

Men tingsrätten går på Mickael och Ewa Janssons linje och drar slutsatsen att felen ”inte var möjliga att upptäcka vid en med tillbörlig omsorg och sakkunskap företagen besiktning av bostadshuset … Felen har alltså varit dolda. Inte heller har det funnits några felsymtom som medfört att makarna Jansson har haft en utökad undersökningsplikt”. ­Säljaren döms att betala tillbaka 457 207 ­kronor av köpeskillingen. 

Domen meddelades i slutet av juni 2019. Men lättnaden blir kortvarig för paret Jansson. Några veckor senare överklagar den tidigare ägaren domen till Svea hovrätt. I överklagandet skriver han bland annat att tingsrättens dom är fåordig, innehåller sakfel och inte tar fasta på de sakkunniga personer som uttalat sig till säljarens förmån. I september beslutade hovrätten att ärendet ska tas upp. Något datum för rättegången är inte satt ännu.  

Efter allt strul, önskar du att ni hade gjort en elbesiktning före husköpet?

 – Frågan är lite svår. Men nej, jag tror aldrig att en elbesiktningsman skulle ha borrat hål i badrumsgolvet, och jag är fruktansvärt glad att jag litade på min egen kompetens och själv borrade det där hålet. Annars hade vi kanske haft kvar livsfarliga grejer som hade kunnat skada oss eller våra barnbarn, säger Mickael Jansson.