Logga in

Boost på induktionsspisen: ”Hela lägenheten blev utan ström”

Publicerad
22 apr 2021, 08:48

Det nyinflyttade paret skulle ha middagsbjudning i sin lägenhet i ett 1930-talshus i Stockholm. Matlagningen på induktionshällen och ugnen i köket var i full gång. Plötsligt slocknade allt.

– Hela lägenheten blev utan ström – kyl, frys, lampor och allt annat. Det visade sig att huvudsäkringen hade gått, berättar lägenhetsinnehavaren Fredrik Ekdahl.

Lyckligtvis hade en av middagsgästerna elkompetens och hjälpte paret att hitta proppen som gått i husets källare. När den bytts ut fungerade elen igen, men induktionshällen var trasig.

”Effektuttaget har ökat över lag på sistone. Även vanliga gjutjärnsspisar kan ha effekter uppemot 11 kW.”

Tommy Sjöberg, avdelningschef Midroc Electro i Eskilstuna.

Spisbränder vanligt:
Elfelen bakom svenska bostadsbränder

Behövs mer info:
Risk med nya elprylar i gamla hus

Sedan dess har paret köpt en ny induktionshäll, med maxeffekt cirka 11 kilowatt, som är inkopplad på trefas. Hällen har inbyggd effektbegränsning, men trots det slår automatsäkringarna i hallen av då och då. Ofta händer det när två av de fyra plattorna är i boost-läge eller om flera stora järnpannor används samtidigt.

Fredrik Ekdahl

– Det går fort att återställa, men är ändå lite konstigt, säger Fredrik Ekdahl.

Han är inte ensam om bekymmer med en ny spis. Problemen blir allt vanligare i och med att nya spisar blir snabbare och kraftfullare. Det har flera elektriker uppmärksammat Elinstallatören på.

– Effektuttaget har ökat över lag på sistone. Även vanliga gjutjärnsspisar kan ha effekter uppemot 11 kW, säger Tommy Sjöberg, avdelningschef hos Midroc Electro i Eskilstuna.

Är inkopplingen trefas är det vanligtvis inga större bekymmer, eftersom effekten då delas upp på faserna. Men många äldre lägenheter har enfas-dragningar till köken. Så är det exempelvis i många miljonprogramshus.

Tommy Sjöberg

– En ny spis eller induktionshäll med boost kan, om allt är på max, dra 45 Ampere. Om det är inkopplat med enfas går alltihop på samma 20A-säkring, så det är klart att det ställer till det, säger Tommy Sjöberg.

Han stöter på fenomenet nästan varje vecka vid olika uppdrag. Nyligen blev han ombedd att avhjälpa ett ”fel” på en 11 kW-spis i en lägenhet med enfas till köket. Lösningen i det fallet blev att montera en gängsäkringshållare och ersätta dvärgbrytarna med gängsäkring för 20 Ampere. Gängsäkringar tål överlast bättre än dvärgbrytare.

Läs också: Många installerar själva
Tre hemmapulare talar ut

Tommy Sjöberg bekräftar att elektrikern ofta blir den som får förklara för kunden vilka begränsningar som finns vid installation av en kraftfull spis. Exempelvis går det troligen inte att använda alla plattorna samtidigt, eller köra snabbläget boost och ugnen tillsammans. Att ha kaffebryggaren eller vattenkokaren igång vid matlagning går inte.

– Folk är bra på att köpa kraftfulla spisar, men tyvärr är säljarna av spisarna inte lika bra på att förklara för kunderna att produkterna inte fungerar överallt, säger Tommy Sjöberg.

I några fall har han föreslagit för kunder, som vill sätta in moderna spisar, att de då behöver göra nya dragningar för trefas. Men många backar för kostnaden, och att de kanske måste dra nya kablar och sätta en ny elcentral i hallen.

– Få är medvetna om vad alla nya apparater kräver. De har kanske ett elsystem från 1940-talet och säger att ”det funkar ju”. Men det beror också på belastningen, säger Tommy Sjöberg.