Logga in

Elektriker skippar dubbelmatad dosa

Publicerad
7 jun 2022, 05:50

Branschexpert gjorde tummen upp för två kretsar i samma dosa i en omdiskuterad artikel. Nu får han mothugg av en serviceelektriker.

Är det okej med dubbelmatade dosor eller inte? En läsare ställde frågan till Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin. Han svarade att det är tillåtet att ha flera kretsar/grupper i samma kopplingsdosa. Att det inte skulle vara tillåtet är en gammal seglivad myt. Han tillägger att det viktiga är att se till att det finns god isolering mellan kretsarna. Bäst är att använda klämmor av typ wago, eller kopplingsplintar.

“…I fallet med två kretsar handlar det om att ha två enfasgrupper med separata neutralledare och skyddsjordar i samma rör. Då finns förväxlingsrisk och en otydlighet, eftersom det finns två bruna, två blå och två gul/gröna i samma rör”

Patrik Hedlund, serviceelektriker hos Bravida

Läs också:
Dubbelmatad dosa – är det verkligen ok?

Mer om faser:
Att klippa nollan helt ingen bra idé

Svaret har väckt diskussion i Facebook-gruppen Elfel. Flera kommentatorer menar att det ändå är bra att undvika två kretsar/grupper i samma dosa. Även om det är tillåtet. En av dem är Patrik Hedlund, serviceelektriker hos Bravida, som här svarar på några följdfrågor.

Patrik Hedlund

Ska man undvika två kretsar/grupper i samma dosa?

– Ja, det anser jag att man ska.

Hur uppstod den seglivade myten att det inte är okej med två kretsar, tror du?

– Det finns vissa ”sunt förnuft-praxis” som är heliga för de flesta elektriker och en grupp per dosa är en sådan. Sådana ”praxis-regler” kan ibland hålla högre standard än vad föreskrifterna rekommenderar och ”praxis-regler” har en tendens att bli allmänt sanna. Oftast får man lära sig ”vad som gäller” av andra kollegor och elektriker och då finns risken att praxis-regler överförs som absoluta. Det är samma sak med praxisregeln att alltid vända en infälld kopplingsdosa utåt från ett badrum. Förbud mot kopplingsdosa i badrum är, så vitt jag förstått, något som försvann för cirka 40 år sedan. Men det har ändå levt kvar, eftersom det både är säkrare, mer praktiskt och snyggare (man slipper ta hål för en dosa i kaklet och sedan sätta ett doslock). Sunt förnuft gör att det blir en ”praxis-regel”.

Är en trefasgrupp i dosan samma sak som dubbelmatning? Vad skiljer annars?

– Nej, det är inte samma sak. En grupp kan antingen vara enfas, tvåfas eller trefas, vilket betyder att det finns en, två eller tre olika faser samt neutralledare och skyddsjord. Detta är även enkelt urskiljbart i dosor och rör genom att det endast finns en färg av varje. En gruppledning är alltid uppbyggd så. Men i fallet med två kretsar handlar det om att ha två enfasgrupper med separata neutralledare och skyddsjordar i samma rör. Då finns förväxlingsrisk och en otydlighet, eftersom det finns två bruna, två blå och två gul/gröna i samma rör.

Flera som kommenterar i Elfel säger att de inte vill ha två gruppledningar i samma dosa. Varför? Vad kan hända?

– Vi elektriker gillar tydliga, logiska och framtidssäkra lösningar. Både för att det ska vara enkelt att felsöka och utöka i framtiden, och minimera risken för strömgenomgång på grund av att någon gjort en oförutsägbar lösning. Att blanda två olika enfasgrupper i samma rör är motsatsen till tydligt, logiskt och framtidssäkert.

Fler experttips:
4 saker du måste veta om biledare

Finns det något fall där två grupper kan funka bra eller rent av behövs?

– I äldre lägenheter med enfas in i lägenheten, i stället för trefas, kan denna lösning vara aktuell. I en villa eller lägenhet med trefas, där man till exempel behöver en extra fas/säkring till en torktumlare, går det att rätt enkelt göra om enfasgruppen för en tvättmaskin till en tvåfasgrupp och dra in en extra fasledare samt dela på samma neutralledare och skyddsjord. Men i en enfaslägenhet går inte det, utan då behöver en ny kabel klamras utanpåliggande till torktumlaren. Det är då det kan bli frestande att dra två enfasgrupper i samma rör, för att på så sätt få en fortsatt dold/infälld installation.