Logga in

Trefasuttag: ”Det finns inget skall-krav om 1,7 meter”

Publicerad
21 mar 2024, 11:28

Det oblockerade trefasuttaget vid scenen på fjällhotellet satt ett par decimeter ovanför golvet. Var det okej, eller vilka regler gäller här egentligen?

Upptäckten inne på fjällhotellet oroade trådskaparen som väckte frågan i Facebookgruppen Elfel. Ska den här typen av trefasuttag sitta minst 1,7 meter över golvet?

Svaret var inte helt enkelt, visade det sig.

”Om barn kan komma åt uttaget sitter det olämpligt. Bara ett skyddslock räcker inte.”

Tomas Lostin, Elsäkerhetsverket

Expertfråga:
Måste uttag som inte är blockerade monteras 1,7 meter upp?

Läs också:
”Sa bara pang och det blev mörkt”

– Det finns inget skall-krav om 1,7 meter i våra föreskrifter. Hur uttaget får placeras beror på flera olika saker, säger Tomas Lostin, elinspektör hos Elsäkerhetsverket. 

Grundregleringen finns i föreskriften Elsäk-FS 2022:1, fjärde kapitlet, och Elinstallationsreglerna utgåva fyra. Budskapet där är att risken för barnolycksfall ska begränsas. Detta kan till exempel ske genom petskydd eller placering.

– En viktig fråga att ställa sig är vem som kan komma åt uttaget? Sitter det bakom en fast installation som spis eller kylskåp, eller i ett låst skåp? säger Tomas Lostin.

Om det är ett så kallat blockerat uttag behöver det inte heller sitta högt upp. Då ser en brytare till att ström bara kan gå genom uttaget om något är inkopplat i det.

På bilden från fjällhotellet ser det inte ut att vara ett blockerat uttag.

– Om barn kan komma åt uttaget sitter det olämpligt. Bara ett skyddslock räcker inte, säger Tomas Lostin.

I Facebookgruppen menar en kommentator att jordfelsbrytare borde ge skydd om någon petar i uttaget. Men det skyddet är inte fullständigt. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte löser ut, menar Tomas Lostin. Äldre anläggningar saknar dessutom ibland jordfelsbrytare.

Hur farligt kan det bli?

– Om du sticker in ett finger i uttaget och samtidigt tar i något jordat blir du en del av kretsen. Tid och strömstyrka avgör hur stor skadan blir. Det kan döda folk, säger han.

Läs också:
Petskyddat CEE-don: ”Det räcker inte med att föra in två pinnar”

En lösning på problemet föreslogs av företaget Jiso förra året. Då lanserade de nya petsäkra trefasuttag för 16 till 63 ampere. Tester och certifieringar är klara och uppfinnarna hoppas att deras lösning på sikt kan bli standard.