Logga in

Risk med nya elprylar i gamla hus

Publicerad
31 jan 2018, 16:44

Få äldre villor klarar alla nya elkrävande saker som efterfrågas i vårt moderna samhälle. Informationen vid köp av hemmaspan och elbilar borde bli bättre, menar brandutredaren Michael Steen. Han välkomnar Elsäkerhetsverkets utredning om elsäkerhet i privatbostäder.

Ändrad användning av elanläggningar i äldre hus ger de största riskerna för elfel som orsakar brand. Det menar brandutredaren Michael Steen som sett en hel del i sitt arbete. Exempelvis elbilar som anslutits med för långa och för klena kablar.

– Elbilar och spabad som anslutits osäkert blir en allt vanligare huvudvärk för elinstallatörer. Många spabad drar 20 Ampere i enfas och om huset är eluppvärmt kan det lätt bli sammanlagt uppemot 40 Ampere, medan huvudsäkringen är på 25 Ampere, säger Michael Steen.

En del i problemet med spabad är, menar han, att de tillverkas i USA eller Asien som har andra elsystem än vi. Det borde kunderna informeras om i högre utsträckning.

– Det borde finnas mer tvingande information vid försäljning av de här prylarna, för att göra köparna uppmärksamma på problemen, säger Michael Steen.

”Blir nog knepigt att få fram korrekta brandorsaker, och studien riskerar att bli en papperstiger”

Michael Steen, brandutredare på Attention TC.

Läs mer: Här är elprylarna som orsakar bränder

Han tycker det är bra att Elsäkerhetsverket påbörjat en utredning av elsäkerheten i bostäder. Bostadens ålder och materialval är några faktorer som myndigheten vill titta närmare på.

– Det är bra att fler börjar tänka i banor av besiktning, även för privatbostäder. Energideklaration vid försäljning av en villa är säkert bra, men det skulle bli mer nytta för pengarna om de lades på en elbesiktning, säger Michael Steen.

Han skulle gärna se någon form av obligatorisk besiktning av elanläggningar i privatbostäder. En handfast besiktning, där en kunnig person går igenom anläggningen och sedan ger konkret information till husägaren, leder till bäst säkerhet.

Läs mer: Här är elfelen som orsakar bränder

Samtidigt är det problematiskt med för många besiktningskrav, menar Michael Steen. Människor riskerar att bli irriterade på alla krav.

Besiktningar av el i samband med jordabalksbesiktningar och brandskyddskontroller faller tyvärr inte alltid så väl ut, berättar han vidare.

– En bra elbesiktning måste göras av en auktoriserad installatör.

Michael Steen är också tveksam till hur bra statistik Elsäkerhetsverket faktiskt kan få fram i sin utredning. Det Räddningstjänsten rapporterar in som brandorsak stämmer inte alltid. Det kan stå att orsaken är elfel, fast det är något helt annat.

– Det blir nog knepigt att få fram korrekta brandorsaker, och studien riskerar att bli en papperstiger, säger Michael Steen.

När det gäller val av metod för datainsamling förordar han starkt den där ett 50-tal hushåll erbjuds gratis elbesiktning. Att få relevant data från besiktningsföretag kan bli svårt, eftersom de flesta besiktningar görs hos företag.

Läs mer. Därför brinner hoverboarden men inte borrmaskinen