Logga in

Gustav skadades svårt av ljusbåge –  nu avgör  hovrätten skuldfrågan

Publicerad
6 okt 2020, 10:00
| Uppdaterad
25 feb 2021

Serneke överklagade tingsrättens dom efter elolyckan som skadade en 19-åring allvarligt. Snart når ärendet Hovrätten. 

I maj 2017 gick den då 19-årige Gustav Östermyr in i ett transformatorrum för att brandfoga kring dörrarna. Några timmar senare släpades han ut svårt brännskadad. Han överlevde men fick men för livet. Elinstallatören har skrivit flera artiklar om turerna efter den allvarliga ljusbågsolyckan som inträffade när Serneke byggde ett nytt parkeringshus vid Lerums station.

Hör kollegan berätta: ”Man såg att hela Gustav blev en låga”

Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

I februari i år dömde Alingsås Tingsrätt Serneke till 400 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott. Enligt domen hade företagets platschef varit oaktsam. Han såg inte till att Gustav kunde arbeta vid spänningslöshet, han gav inte tillräcklig information om hur arbetet kunde utföras i närheten av högspänning och säkerställde inte att Gustav hade förutsättningarna klara för sig.

 

Men Serneke överklagade domen. Företaget vill dels att böterna ska strykas, dels få ersättning för sina rättegångskostnader i såväl tingsrätt som hovrätt. Serneke anser att det är Lerum Energi som har ansvaret för olyckan. Nu har parterna kallats till huvudförhandling i Hovrätten för Västra Sverige. Tisdagen den 24 november tas ärendet upp.

Gustav Östermyr har sedan olyckan gått igenom en rad operationer, hudtransplantationer och mängder av rehabträning.

– Jag har väldigt stora ärr, som gör att jag blir påmind om olyckan varje dag. Motoriken är inte heller som den ska, och jag är väldigt köldkänslig. Och det känns som myror i fingrarna när jag tar i saker, sade han till Elinstallatören efter tingsrättens dom i februari.