Logga in

Allt om Ljusbågsolyckan i Lerum

6 okt 2020

Gustav skadades svårt av ljusbåge – nu avgör hovrätten skuldfrågan

Serneke överklagade tingsrättens dom efter elolyckan som skadade en 19-åring allvarligt. Snart når ärendet Hovrätten. 

16 mar 2020

”Bara småsummor om jag vinner”

Läsare har undrat varför inte Gustav får skadestånd efter att ha blivit allvarligt skadad av en ljusbåge. Men det är mycket ovanligt att skadestånd betalas ut vid arbetsplatsolyckor i Sverige. Här reder vi ut varför – och varför beloppen ofta blir låga.

9 mar 2020

Efter ljusbågen: ”Det är en brist att inte Arbetsmiljöverket har föreskrifter om elsäkerhet”

Gustav Östermyr skulle göra dörrfogar och skadades allvarligt av en ljusbåge. Nyligen dömdes byggföretaget till företagsbot. Flera ljusbågsolyckor bland icke-elektriker tyder på en övertro att anläggningar är säkrare än de är.

24 feb 2020

19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke

 Gustav Östermyr överlevde ljusbågen, men fick men för livet."Bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt."

26 sep 2019

Gustav fick ut nyckeln till trafon och brännskadades svårt – nu väcks åtal mot Serneke

Han hade ingen erfarenhet av el och var inte ESA-utbildad, ändå fick Gustav Östermyr ut nyckeln till en spänningssatt 20 kV transformator för att utföra fogarbeten.

7 maj 2018

Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”

19-årige Gustav Östermyr skadades svårt av en ljusbåge i fjol. Arbetsmiljöverkets utredare riktar stark kritik mot elsäkerheten på arbetsplatsen.

4 maj 2018

Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Gustav Östermyr överlevde ljusbågeolyckan men skadades allvarligt. Ett år senare kämpar han fortfarande för att komma tillbaka på 100 procent.

11 okt 2017

Efter olyckan: vem får du lämna ut nycklar till?

Gustav Östermyr skadades allvarligt av en ljusbåge i ett transformatorrum. Men vad gäller egentligen när icke-fackkunniga personer arbetar i driftrum? Elsäkerhetsverket ger besked.

2 okt 2017

“Jag kan förstå att han undrar”

Efter Elinstallatörens artikel har Serneke hört av sig till Gustav Östermyr och Lerums Energis nätchef Anders Bengtsson säger att han nu tänker ringa upp Gustav och höra hur han mår. “Det känns inte särskilt bra att vi inte ringt honom”.

25 sep 2017

"Efter ljusbågsolyckan: ""De bara skyller på varandra"""

Den ­ansvarige platschefen gav intrycket av att gå in i transformatorrummet och foga var riskfritt. Men det var det inte. Gustav Östermyr blev jordledning för en 20 kV transformator.  Varken Lerums Energi eller Serneke hört av sig för att be om ursäkt eller kollat hur han har det.