Logga in

Efter ljusbågsolyckan: ”De bara skyller på varandra”

Publicerad
25 sep 2017, 10:15
| Uppdaterad
25 feb 2021

Den ­ansvarige platschefen gav intrycket av att gå in i transformatorrummet och foga var riskfritt. Men det var det inte. Gustav Östermyr blev jordledning för en 20 kV transformator. 

Varken Lerums Energi eller Serneke hört av sig för att be om ursäkt eller kollat hur han har det.

Vi möter en lätt omskakad Gustav Östermyr och hans kollega Rickard Meius på platsen det hände – det nya parkeringshuset invid Lerums station utanför Göteborg. I byggprojektet har Lerum Energi passat på att skapa utrymme för en transformatorstation till stadens elnät. Den består av tre rum, två med 20 kV transformatorer och ett med annan utrustning.

Hör Gustav och Rickard berätta l Elstudion: ”Man såg att hela Gustav blev en låga”

Hit kom Gustav och Rickard på morgonen den 11 maj för att utföra fogarbeten. Gustavs mamma Ulrika Östermyr, som är vd och ägare i företaget Alingsås Fogtjänst var som vanligt med ut när ett nytt arbete skulle inledas.

– Platschefen hos byggföretaget Serneke var försenad så han lät meddela att Ulrika kunde åka hem. Och när han sedan kom gav han mig och Rickard en del allmänna instruktioner och sedan nycklarna till transformatorrummen. Han gav intryck av att det inte var farligt att jobba där, berättar Gustav.

Ljusbågsolycka i Citybanan utreds

– Och när han sedan kom gav han mig och Rickard en del allmänna instruktioner och sedan nycklarna till transformatorrummen. Han gav intryck av att det inte var farligt att jobba där.

Gustav Östermyr

Så här i efterhand förstår inte Gustav varför han och kamraten överhuvudtaget släpptes in till transformatorerna. De fogningsarbeten kring dörrarna som återstod borde ha genomförts innan elutrustningen togs i drift. Och absolut inte när transformatorerna var spänningssatta.

– Vi gjorde jobbet i de två första rummen och hade bara ett kvar. Rickard gjorde själva fogningen och jag gick in för att kolla att allt var ok. Då såg jag att det låg lite fogkladd på själva transformatorn och skulle torka bort det, minns Gustav.

Elolycka med änglavakt: Kom i kontakt med 50 000 volts ledning

Rickard, som stod i dörren, hörde en smäll och såg att Gustav fångats i en ljusbåge på 20–30 cm från transformatorn. Högspänningen hade hittat en ny väg till jord, in genom Gustavs vänstra hand och ut genom högra foten. Eftersom transformatorn var uppställd på ett par balkar, balanserade Gustav på dessa, men han tappade balansen och ramlade ner mellan dem – då upphörde också ljusbågen.

– Jag blev helt paralyserad och förstod först inte vad som hänt, svimmade av några sekunder och blev liggande under balkarna. Jag låg och bara skrek och skakade, berättar Gustav.

– Jag blev helt paralyserad och förstod först inte vad som hänt, svimmade av några sekunder och blev liggande under balkarna. Jag låg och bara skrek och skakade.

Gustav Östermyr

– När jag hörde smällen rusade jag in och tog tag i Gustav, men då fick jag själv en rejäl stöt från hans kropp. Jag såg att det rök om min kompis och att hela han såg ut att brinna. 

Vårdslös elinstallation – kvinna brännskadad i badrummet

Rickard Meius menar att hade han tänkt efter hade han nog inte vågat sig på ett nytt försök att få loss sin kamrat, men han drog ändå loss honom och lyckades få ut honom utanför dörren.

– Jag ropade på hjälp, men byggjobbarna på platsen förstod inte vad jag skrek – de var från Polen. Men så stannade en sopbil som körde förbi och han kunde larma räddningstjänsten.

Efter det var polis och ambulans snabbt på platsen. Gustav, som genom ett under fortfarande var vid liv, kunde föras i ilfart till Sahlgrenska sjukhuset där ett stort läkarlag stod och väntade vid akutintaget.

Forskare vill utveckla diagnosmetod för elskador

– Min högra arm fungerade hyfsat, men när de tog av mig skorna rök det om fötterna. Jag tänkte att antingen vaknar jag med vänster arm amputerad, eller så vaknar jag inte alls. Det luktade bränt kött lång väg om mig, minns Gustav.

– Jag ropade på hjälp, men byggjobbarna på platsen förstod inte vad jag skrek – de var från Polen. Men så stannade en sopbil som körde förbi och han kunde larma räddningstjänsten.

Rickard Meius

Efter fyra månader av operationer, transplantationer och andra behandlingar, en tid präglad av smärta och behovet att äta starka smärtstillande mediciner, ser Gustav Östermyr ganska fräsch ut, trots allt. Han är nitton år, ska snart fylla tjugo, ganska vältränad och väger styvt 100 kilo. Det var nog det som räddade honom.

Letade metmask med elkabel – avled

Ett bandage på vänsterarmen och en stödskena för handleden är de synliga tecknen på det trauma han gått igenom. Gustav är medveten om att det kommer att ta lång tid innan han är helt återställd och förhoppningsvis då också fått känseln tillbaka i vänsterhanden. En operation till väntar för att fixa ledbanden i vänstra handen och för att försöka få ordning på tum- muskeln där.

Det som egentligen plågar Gustav allra mest är att varken Lerums Energi eller Serneke hört av sig till honom för att be om ursäkt eller bara kolla hur han har det. 

20 år efter fallolyckan: Anders reste sig ur rullstolen

– De bara skyller på varandra när det är tal om vems fel det är att olyckan inträffade, menar Gustav. 

– De bara skyller på varandra när det är tal om vems fel det är att olyckan inträffade.

Gustav Östermyr

Frågan om vem som bär ansvaret för det inträffade utreds just nu av polisen, sedan arbetsmiljöverket lämnat över sin egen utredning av olyckan till dem.

I den utredningen får byggföretaget kritik för att deras arbets- och miljöplan för bygget saknade avsnitt om elektriska risker. Arbetsmiljöverket kräver nu också att Serneke i fortsättningen tar hänsyn till sådana risker och säkerställer att personalen har kunskap om att el i en högspänningsanläggning är livsfarlig.

Kortslutning nära dagis: ”Det bolmade stor svart rök ur stolpen”

Serneke hävdar att de informerat Gustav och Rickard om att de inte fick gå in i rummen, men där står ord emot ord. Nu tillämpar dock företaget den principen att det alltid ska vara spänningslöst innan arbeten får utföras.

– Arbete i närheten av högspänningsanläggning ska nu göras av anläggningsägarens personal med ESA-utbildning och platsledningen för ett projekt får inte längre inneha nycklar till spänningssatta transformatorrum, säger Serneke i en kommentar till Lerums Tidning.

Lerum Energi medger till samma tidning att det var fel att lämna ut nyckeln, men att rutinerna nu skärpts så att det ställs krav på att den som mottar en sådan nyckel ska ha genomgått utbildning i elsäkerhetsanvisningar – och ha intyg på detta.