Logga in

Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”

Publicerad
7 maj 2018, 08:50
| Uppdaterad
25 feb 2021

19-årige Gustav Östermyr skadades svårt av en ljusbåge i fjol. Arbetsmiljöverkets utredare riktar stark kritik mot elsäkerheten på arbetsplatsen.

Ett år har gått sedan 19-årige Gustav Östermyr skadades allvarligt i en ljusbågeolycka i Lerum. Arbetsmiljöverket är klar med sin utredning, men det är ännu inte bestämt om olyckan får rättsliga följder.

Håkan AsterhallArbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall har ansvarat för utredningen:

– Själv tycker jag att olyckan är ett väldigt flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter. Men det är Arbetsmiljöverkets jurister som avgör om en åtalsanmälan ska göras eller inte, säger han.

 

”Själv tycker jag att olyckan är ett väldigt flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter.”

Arbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall, Arbetsmiljöverket

Läs mer: Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Håkan Asterhall beskriver olyckan som mycket tragisk. Gustav Östermyr, som arbetar på Alingsås Fogtjänst, skulle tillsammans med en kollega täta dörrar till en transformatorstation i ett nytt parkeringshus på Lerums station. Det var trångt, transformatorn saknade beröringsskydd och varken Gustav eller hans kollega kände till elriskerna. När Gustav Östermyr kom för nära 20 kV transformatorn fångades han i en ljusbåge och skadades svårt.

Håkan Asterhall betonar att syftet med Arbetsmiljöverkets utredningar inte är att utse syndabockar i första hand. Målet är att förebygga framtida olyckor, kanske genom att förändra regler. Men i det här fallet tycker han att åtal borde väckas både mot Lerum Energi som lämnade ut transformatorrummets nyckel till en person som helt saknade kunskap om elriskerna och mot byggherren Lerum kommun som hade dålig koll på elsäkerheten.

Hör Gustavs kollega berätta l Elstudion: ”Jag såg att hela Gustav blev en låga”

– De borde ha stängt av spänningen innan arbetet påbörjades, haft beröringsskydd eller en arbetsledare med kännedom om elriskerna, säger Håkan Asterhall.

Om Arbetsmiljöverkets jurister beslutar om att göra en åtalsanmälan går ärendet vidare till polisen. Polisen, som också utreder olyckan, ska i sin tur avgöra om fallet ska lämnas till åklagare.

Ett år efter olyckan år Gustav Östermyr långt ifrån återställd trots en rad operationer, hudtransplantationer och månader av rehabträning.

Ljusbågsolyckan i Lerum

Gustav skadades svårt av ljusbåge – nu avgör hovrätten skuldfrågan

”Bara småsummor om jag vinner”

Efter ljusbågen: ”Det är en brist att inte Arbetsmiljöverket har föreskrifter om elsäkerhet”

Gustav Östermyr skulle göra dörrfogar och skadades allvarligt av en ljusbåge. Nyligen dömdes byggföretaget till företagsbot. Flera ljusbågsolyckor bland icke-elektriker tyder på en övertro att anläggningar är säkrare än de är.

19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke

 Gustav Östermyr överlevde ljusbågen, men fick men för livet."Bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt."

Gustav fick ut nyckeln till trafon och brännskadades svårt – nu väcks åtal mot Serneke

Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Gustav Östermyr överlevde ljusbågeolyckan men skadades allvarligt. Ett år senare kämpar han fortfarande för att komma tillbaka på 100 procent.

Efter olyckan: vem får du lämna ut nycklar till?

“Jag kan förstå att han undrar”

Efter Elinstallatörens artikel har Serneke hört av sig till Gustav Östermyr och Lerums Energis nätchef Anders Bengtsson säger att han nu tänker ringa upp Gustav och höra hur han mår. “Det känns inte särskilt bra att vi inte ringt honom”.

"Efter ljusbågsolyckan: ""De bara skyller på varandra"""

Den ­ansvarige platschefen gav intrycket av att gå in i transformatorrummet och foga var riskfritt. Men det var det inte. Gustav Östermyr blev jordledning för en 20 kV transformator.  Varken Lerums Energi eller Serneke hört av sig för att be om ursäkt eller kollat hur han har det.

"Elstudion: ""Man såg att hela Gustav blev en låga"""