Logga in

Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Publicerad
4 maj 2018, 09:50
| Uppdaterad
25 feb 2021

Gustav Östermyr överlevde ljusbågeolyckan men skadades allvarligt. Ett år senare kämpar han fortfarande för att komma tillbaka på 100 procent.

Den 11 maj i fjol gick 19-årige Gustav Östermyr in i ett transformatorrum i Lerum för att utföra fogningsarbete. Några timmar senare släpades han ut svårt brännskadad.

Den dramatiska olyckan inträffade när Gustav Östermyr kom för nära 20 kilovolts transformatorn. Han fångades i en ljusbåge och drabbades av strömgenomgång rakt genom kroppen – in genom vänster hand och ut genom höger fot.

Hör Gustavs kollega berätta i Elstudion: ”Jag såg hur Gustav blev en låga”

– Jag mår efter omständigheterna bra, säger Gustav Östermyr ett år senare.

Och visst gör han det med tanke på att olyckan i värsta fall kunde ha tagit hans liv. Men han är långt ifrån återställd trots en rad operationer, hudtransplantationer och månader av rehabträning.

– Vänsterhanden är paj. Den är överkänslig av en nervskada och det gör ont när jag tar i saker, säger han.

”Vänsterhanden är paj. Den är överkänslig av en nervskada och det gör ont när jag tar i saker.”

Gustav Östermyr, ett år efter ljusbågeolyckan.

Finmotoriken är inte heller vad den har varit. Gustav Östermyr har fortfarande svårt att göra pilliga saker, och han kan inte böja handleden bakåt. Det påverkar både jobbet och vardagssysslor som att knyta skorna. Även fritiden påverkas. På fotbollsträningen har Gustav svårt att ta emot sig om han ramlar, och att göra armhävningar är omöjligt.

Efter olyckan var Gustav Östermyr sjukskriven i drygt tio månader innan han kunde gå tillbaka till jobbet på Alingsås Fogtjänst. De första veckorna jobbade han 25 procent, i slutet av april gick han upp på 50 procent.

Läs mer: Ljusbåge från solceller? Så lätt uppstår den

– Nu försöker jag bli så pass återställd att jag kan jobba heltid igen, men det är tyvärr inte säkert att det kommer att gå, säger han.

Sjukvården har han bara gott att säga om.

– Jag är väldigt nöjd. Läkaren som opererade mig var en av de främsta i världen på handkirurgi så jag kände att jag var i trygga händer. Rehabpersonalen har också varit jätteduktiga, säger han.

Olyckan inträffade vid Lerums station utanför Göteborg där Serneke byggde ett nytt parkeringshus åt Lerum kommun. Frågan om vem som bär ansvar för olyckan har inte besvarats ännu.

– Polisens utredning tar tid. Själv tycker jag att det var fel att ge en 19-årig kille nyckeln till transformatorstationen, säger Gustav Östermyr.

Läs mer: Höga böter för ljusbågsolycka

Ljusbågsolyckan i Lerum

Gustav skadades svårt av ljusbåge – nu avgör hovrätten skuldfrågan

”Bara småsummor om jag vinner”

Efter ljusbågen: ”Det är en brist att inte Arbetsmiljöverket har föreskrifter om elsäkerhet”

Gustav Östermyr skulle göra dörrfogar och skadades allvarligt av en ljusbåge. Nyligen dömdes byggföretaget till företagsbot. Flera ljusbågsolyckor bland icke-elektriker tyder på en övertro att anläggningar är säkrare än de är.

19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke

 Gustav Östermyr överlevde ljusbågen, men fick men för livet."Bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt."

Gustav fick ut nyckeln till trafon och brännskadades svårt – nu väcks åtal mot Serneke

Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”

Efter olyckan: vem får du lämna ut nycklar till?

“Jag kan förstå att han undrar”

Efter Elinstallatörens artikel har Serneke hört av sig till Gustav Östermyr och Lerums Energis nätchef Anders Bengtsson säger att han nu tänker ringa upp Gustav och höra hur han mår. “Det känns inte särskilt bra att vi inte ringt honom”.

"Efter ljusbågsolyckan: ""De bara skyller på varandra"""

Den ­ansvarige platschefen gav intrycket av att gå in i transformatorrummet och foga var riskfritt. Men det var det inte. Gustav Östermyr blev jordledning för en 20 kV transformator.  Varken Lerums Energi eller Serneke hört av sig för att be om ursäkt eller kollat hur han har det.

"Elstudion: ""Man såg att hela Gustav blev en låga"""