Logga in

19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke

Publicerad
24 feb 2020, 11:03
| Uppdaterad
25 feb 2021

 Gustav Östermyr överlevde ljusbågen, men fick men för livet.
”Bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt.”

Elinstallatören har flera gånger skrivit om den allvarliga elolyckan som inträffade när Serneke byggde ett nytt parkeringshus vid Lerums station. Det var den 11 maj 2017 som den då 19-årige Gustav Östermyr gick in i ett transformatorrum för att utföra fogningsarbete. Några timmar senare släpades han ut svårt brännskadad.

Elstudion: ”Man såg att hela Gustav blev en låga”

Gustav Östermyr hade kommit för nära en 20 kilovoltstransformator, fångats i en ljusbåge och drabbat av strömgenomgång rakt genom kroppen – in genom vänster hand och ut genom höger fot. Han överlevde men fick svåra brännskador och bestående funktionsnedsättning, bland annat nervskador och ärrbildning.

Nu döms totalentreprenören Serneke Anläggning att betala 400 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott. Så här skriver Alingsås Tingsrätt i domen: ”Oaktsamheten har bestått i att det inte har tillsetts att Gustav Östermyr kunde utföra sitt arbete vid spänningslöshet, alternativt att det inte tillsetts att han fått tillräcklig information om förutsättningar för arbetets utförande och/eller inte säkerställt att han haft förutsättningarna klara för sig. ”

– Det känns bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt enligt mig och mina anhöriga. Och pengarna går inte till mig utan till staten, säger Gustav Östermyr.

Läs mer om Gustavs ljusbågsolycka: Serneke: Jag kan förstå att han undrar”

Idag, snart tre år efter olyckan, är han långt ifrån återställd trots en rad operationer, hudtransplantationer och massor av rehabträning.

– Jag har väldigt stora ärr, som gör att jag blir påmind om olyckan varje dag. Motoriken är inte heller som den ska, och jag är väldigt köldkänslig. Och det känns som myror i fingrarna när jag tar i saker, säger han.

Trots det är han är numera tillbaks på heltid igen på sin tidigare arbetsplats Alingsås Fogtjänst.

Domen kan överklagas senast 5 mars.

Läs mer: Efter olyckan: vem får du lämna ut nycklar till?

Ljusbågsolyckan i Lerum

Gustav skadades svårt av ljusbåge – nu avgör hovrätten skuldfrågan

”Bara småsummor om jag vinner”

Efter ljusbågen: ”Det är en brist att inte Arbetsmiljöverket har föreskrifter om elsäkerhet”

Gustav Östermyr skulle göra dörrfogar och skadades allvarligt av en ljusbåge. Nyligen dömdes byggföretaget till företagsbot. Flera ljusbågsolyckor bland icke-elektriker tyder på en övertro att anläggningar är säkrare än de är.

Gustav fick ut nyckeln till trafon och brännskadades svårt – nu väcks åtal mot Serneke

Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”

Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Gustav Östermyr överlevde ljusbågeolyckan men skadades allvarligt. Ett år senare kämpar han fortfarande för att komma tillbaka på 100 procent.

Efter olyckan: vem får du lämna ut nycklar till?

“Jag kan förstå att han undrar”

Efter Elinstallatörens artikel har Serneke hört av sig till Gustav Östermyr och Lerums Energis nätchef Anders Bengtsson säger att han nu tänker ringa upp Gustav och höra hur han mår. “Det känns inte särskilt bra att vi inte ringt honom”.

"Efter ljusbågsolyckan: ""De bara skyller på varandra"""

Den ­ansvarige platschefen gav intrycket av att gå in i transformatorrummet och foga var riskfritt. Men det var det inte. Gustav Östermyr blev jordledning för en 20 kV transformator.  Varken Lerums Energi eller Serneke hört av sig för att be om ursäkt eller kollat hur han har det.

"Elstudion: ""Man såg att hela Gustav blev en låga"""