Logga in

Gustav fick ut nyckeln till trafon och brännskadades svårt – nu väcks åtal mot Serneke

Publicerad
26 sep 2019, 06:00
| Uppdaterad
25 feb 2021

Han hade ingen erfarenhet av el och var inte ESA-utbildad, ändå fick Gustav Östermyr ut nyckeln till en spänningssatt 20 kV transformator för att utföra fogarbeten.

Den 11 maj 2017 arbetade Alingsås Fogtjänst med att brandfoga dörrkarmar på uppdrag av Serneke Anläggning som byggde ett nytt parkeringshus bredvid Lerums station. 

Arbetsmiljöverket: Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”

Gustav Östermyr och hans kollega Rickard fick ut nycklar till tre rum, varav två innehöll transformatorer. Efter att kollegan fogat i ett av rummen som innehöll en 20 kV-transformator skulle Gustav kolla av hans jobb. Men att det fanns el i rummet var han omedveten om. ”Det sa ”smack”. Jag blev först då medveten om att jag i ett elrum. Mina ögon börjar rulla, benen vek sig och jag föll ihop. Jag var vid medvetande hela tiden” står det i förundersökningsprotokollet. 

Video: Vi träffar Gustav Östermyr och kollegan Rickard ”Jag såg Gustav bli en låga”

Nu väcker åklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för miljö- och arbetmsiljömål åtal mot Serneke Anläggning och i stämningsansökan yrkar han på att företaget ska åläggas en bot om 400 000 kronor för arbetsmiljöbrottet vållande till kroppsskada. 

Datum för huvudförhandling i Alingsås Tingsrätt är ännu inte satt. 

Serneke om att det tog tid att höra av sig till Gustav: “Jag kan förstå att han undrar”

Åklagaren har valt att lägga ner den delen av förundersökningen som gällde Lerums Energis ansvar för olyckan och Alingsås Tingsrätt har beslutat att den delen avskrivs.

Ljusbågsolyckan i Lerum

Gustav skadades svårt av ljusbåge – nu avgör hovrätten skuldfrågan

”Bara småsummor om jag vinner”

Efter ljusbågen: ”Det är en brist att inte Arbetsmiljöverket har föreskrifter om elsäkerhet”

Gustav Östermyr skulle göra dörrfogar och skadades allvarligt av en ljusbåge. Nyligen dömdes byggföretaget till företagsbot. Flera ljusbågsolyckor bland icke-elektriker tyder på en övertro att anläggningar är säkrare än de är.

19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke

 Gustav Östermyr överlevde ljusbågen, men fick men för livet."Bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt."

Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”

Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Gustav Östermyr överlevde ljusbågeolyckan men skadades allvarligt. Ett år senare kämpar han fortfarande för att komma tillbaka på 100 procent.

Efter olyckan: vem får du lämna ut nycklar till?

“Jag kan förstå att han undrar”

Efter Elinstallatörens artikel har Serneke hört av sig till Gustav Östermyr och Lerums Energis nätchef Anders Bengtsson säger att han nu tänker ringa upp Gustav och höra hur han mår. “Det känns inte särskilt bra att vi inte ringt honom”.

"Efter ljusbågsolyckan: ""De bara skyller på varandra"""

Den ­ansvarige platschefen gav intrycket av att gå in i transformatorrummet och foga var riskfritt. Men det var det inte. Gustav Östermyr blev jordledning för en 20 kV transformator.  Varken Lerums Energi eller Serneke hört av sig för att be om ursäkt eller kollat hur han har det.

"Elstudion: ""Man såg att hela Gustav blev en låga"""