Gustav Östermyr skulle utföra fogningsarbete i ett transformatorrum och skadades svårt. Foto Jesper Mott

19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke

24 februari 2020  |  Text: Charlotta von Schultz

 Gustav Östermyr överlevde ljusbågen, men fick men för livet.
"Bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt."

Elinstallatören har flera gånger skrivit om den allvarliga elolyckan som inträffade när Serneke byggde ett nytt parkeringshus vid Lerums station. Det var den 11 maj 2017 som den då 19-årige Gustav Östermyr gick in i ett transformatorrum för att utföra fogningsarbete. Några timmar senare släpades han ut svårt brännskadad.

Elstudion: "Man såg att hela Gustav blev en låga"

Gustav Östermyr hade kommit för nära en 20 kilovoltstransformator, fångats i en ljusbåge och drabbat av strömgenomgång rakt genom kroppen – in genom vänster hand och ut genom höger fot. Han överlevde men fick svåra brännskador och bestående funktionsnedsättning, bland annat nervskador och ärrbildning.

Nu döms totalentreprenören Serneke Anläggning att betala 400 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott. Så här skriver Alingsås Tingsrätt i domen: ”Oaktsamheten har bestått i att det inte har tillsetts att Gustav Östermyr kunde utföra sitt arbete vid spänningslöshet, alternativt att det inte tillsetts att han fått tillräcklig information om förutsättningar för arbetets utförande och/eller inte säkerställt att han haft förutsättningarna klara för sig. ”

– Det känns bra att de fick en bot, men beloppet är på tok för lågt enligt mig och mina anhöriga. Och pengarna går inte till mig utan till staten, säger Gustav Östermyr.

Läs mer om Gustavs ljusbågsolycka: Serneke: Jag kan förstå att han undrar”

Idag, snart tre år efter olyckan, är han långt ifrån återställd trots en rad operationer, hudtransplantationer och massor av rehabträning.

– Jag har väldigt stora ärr, som gör att jag blir påmind om olyckan varje dag. Motoriken är inte heller som den ska, och jag är väldigt köldkänslig. Och det känns som myror i fingrarna när jag tar i saker, säger han.

Trots det är han är numera tillbaks på heltid igen på sin tidigare arbetsplats Alingsås Fogtjänst.

Domen kan överklagas senast 5 mars.

Läs mer: Efter olyckan: vem får du lämna ut nycklar till?

Fler nyheter