Logga in

Lämna intervjun med stil – ett bra sista intryck ökar dina chanser

Publicerad
27 sep 2019, 12:40

”När vi bildat oss ett första intryck letar vi efter bevis för att vi hade rätt.” Angela Ahola är doktor i psykologi. Här ger hon konkreta råd om hur du avslutar en arbetsintervju.

– Det första intrycket väger tyngst, men det sista är också viktigt eftersom vi i första hand minns det som sker i början och i slutet av ett möte. Det som sker i mitten är lite mer suddigt, säger Angela Ahola.

Är du en ”doer”?: Flosklerna du ska undvika när du söker nytt jobb

Evolutionen har format oss till att bilda snabba intryck av människor i vår omgivning. Det har gynnat vår överlevnad, även om våra omdömen inte alltid är helt korrekta. Och det vi letar efter hos andra faller till 82 procent inom två kluster av egenskaper.

Bravidas köp av Lindsténs Elektriska: Här är nya utmaningen för Petré

Angela Ahola.– Det första man frågar sig är om personen går att lita på och om det är en godhjärtad person. Den andra frågan vi ställer oss är om personen är kompetent och vilken social status personen har, säger Angela Ahola.

Varför har du sökt det här jobbet? Här är frågorna du kan förvänta dig på jobbintervjun

Efter att vi har bildat oss ett första intryck letar vi efter bevis för att vi hade rätt. Avslutningen är alltså ett bra tillfälle att förstärka det intryck vi gav i början på intervjun.

– Försök att förmedla samma egenskaper som i början av mötet igen. Tacka för mötet och ta i hand igen. När vi rör vid varandra ökar utsöndringen av hormonet oxytocin som ger oss en positiv känsla. Det som till vardags kallas magkänsla, säger Angela Ahola.

Juliana ville inte bli kvar som servitris hela livet: Kvinnliga elektriker – ingen självklarhet

Ett vanligt fel som många gör är att fokusera för mycket på sig själva och glömmer bort att visa intresse för personen som intervjuar.

– Det är viktig att vara närvarande och att lyssna. Den som skall anställa mig behöver känna att jag kan bli en bra kollega och en del av företaget, säger Angela Ahola.

Delaktighet och engagerade medarbetare i fokus: I Planproj facebookar medarbetarna med varandra

För att lämna intervjun med ett så gott intryck som möjligt menar Angela Ahola att det är viktigt att förbereda sig mentalt även för avslutningen på intervjun.

– Repetera och tänk igenom vad du vill säga i slutet av intervjun. Vad ska jag säga för att förmedla att jag är intresserad och är rätt för den här positionen?

Morgan lämnade sin trygga anställning i Stockholm: Från miljonprogram till glesbygden

Angela Aholas tips för en stark avslutning?

Handslaget. Ett handslag skall vara fast, varmt, torrt. Tänk även på att inte vrida handen eller dra den andres hand mot dig. Handslaget ska vara lodrätt, det signalerar jämställdhet.

Ögonkontakt. Flacka inte med blicken

Förberedelser. Tänk igenom vad du vill säga i slutet av intervjun och prata inte för mycket.  Avsluta kort och kärnfullt.

Stort beslut: Därför sadlar bokredaktören Ida, 47, om till elektriker