Logga in

Här är frågorna du kan förvänta dig på jobbintervjun

Publicerad
9 sep 2019, 13:20

Första frågan är nästan alltid: ”Varför har du sökt det här jobbet”. Frågorna – och hur du kan förbereda svar på dem reder vi ut med karriärcoachen Emma Pihl.

Förbered dina resonemang – bland annat kring det som ser mindre bra ut i ditt cv. Det anser coachen Emma Pihl. Här ger hon sina bästa tips inför anställningsintervjun.

”Varför har du sökt det här jobbet?” Det är ofta den första frågan – och om du har vridit och vänt på svaret innan själva intervjun så kommer formuleringarna flyta bättre. Det menar Emma Pihl, karriärcoach med lång erfarenhet av att hjälpa folk att lyfta fram sina bästa sidor.

– Om man tänker samtidigt som man svarar så trasslar man in sig mer, säger hon.

”Alla tjänar på att ta tillvara kompetensen”

Det lönar sig alltså att göra lite förarbete, att öva sig på att berätta vad man kan och vad man vill. Man behöver inte iscensätta en intervju hemma – det hela kan vara ganska avslappnat.

– Det ger mycket att helt enkelt resonera kring sin karriär och sina val med sina vänner. De kan ofta fylla i med saker man kanske inte tänkt på själv, säger Emma Pihl.

En viktig sak att ha redo är konkreta exempel. När visade man att man var initiativrik, driven eller flitig? Genom att berätta om hur man förändrade någonting eller gjorde klart ett projekt före utsatt tid minimerar man utrymmet för tvivel. Den som bara säger att den är effektiv blir däremot lätt ifrågasatt.

– Bara ord betyder ingenting, säger coachen.

Robert om varför landsmännen kommer: Pengar och livskvalitet lockar polska elektriker till Sverige

De förberedda resonemangen bör också täcka in de saker som man eventuellt skäms över i cv:t. Kanske undrar ingen om en ”för kort” anställning – men om frågan kommer så gäller det att ha svar.

– Alla vet att det kan bli fel, så lär dig berätta varför det inte fungerade. Stämde arbetsbeskrivningen inte med uppgifterna? Var ledarskapet helt fel för dig?

Emma Pihl tipsar om att beskriva vägen till det här jobbet som en röd tråd man följt – att använda storytelling. Det kan handla om hur man var intresserad av ett visst område redan i skolan, att man sedan gjorde en avstickare men har hittat tillbaka – och nu vill ge sig in på den här banan.

– Intervjuaren vill inte bara att du ska se på detta som ett jobb, utan jobbet, säger hon.

När intervjun är slut är det bra att tyst kolla av – fick jag fram det jag ville?

– Det går bra att säga att man vill passa på att flika in en sak. Oavsett hur bra du är så är det är inte säkert att intervjuaren ställer rätt frågor, säger Emma Pihl.

Myléne fick en överraskning: ”Underbara kunder – gjorde hela min dag”

Fick du inte jobbet trots att du gjorde en bra intervju? Kom ihåg att:

  • Du fick viktig övning och mer erfarenhet.
  • Genom intervjuer bygger man sitt nätverk.
  • Nu finns du i åtanke i framtiden hos arbetsgivaren.
  • Det finns ett annat jobb som passar dig ännu bättre.