Logga in

”Drömmen är att installera larm”

Publicerad
28 aug 2019, 15:15

Att starta ett eget larmföretag. Det driver Tim Wennklint, 16 år, att välja el- och energiprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Handen utanför Stockholm.  

Fredrika Bremergymnasiet, vars nybyggda yrkesdel invigdes av statsminister Stefan Löfven förra året, har 2 080 elever, varav hälften som går på yrkesgymnasiet.

Så tjänar elektriker tio år efter gymnasiet

En av dem är Tim Wennklint som har gått en vecka på el- och energiprogrammets inriktning larm och ser strålande glad ut.

– Allt är bra här, klassen känns jättebra. Enda minuset är schemat när vi går från 8–16 en dag, säger han och berättar att han alltid gillat att hålla på med småsaker, löda och plocka ihop sladdar.

Därför är det rätt med lärlingsprogram för kvinnor

– Jag byggde egna högtalare när jag var liten och har så länge jag kan minnas pysslat med grejer. Sen håller min pappa på med larm på fritiden, säger Tim Wennklint och tillägger att pappan ska hjälpa honom att starta eget företag.

Det ska han starta redan nu så att han kan kicka igång firman efter något års anställning på ett larmföretag.

– Lärarna är ”jättesköna”, de tar sig tid att lära känna eleverna och frågar hur man mår och vad man gör på fritiden. De bryr sig!

Vilka är dina bästa argument för att plugga el?

Totalt sökte i år 124 500 elever in på nationella program, varav 46 300 till yrkesprogrammen. Totalt har antalet sökande till el- och energiprogrammet minskat från 6 600 sökande 2018 till 6 500 i år.