Logga in

Nyutbildade elektrikern: ”Jag bara sökte och kom in”

Publicerad
22 maj 2018, 16:45

Fredrik Strand fick inte sin ansökan till elektrikerutbildningen beviljad. Men för Ida Kullander var det inga problem att komma in. Vid 47 års ålder omskolade hon sig från förlagsredaktör till elektriker.

Morgonmötet är nästan avklarat hos Eriksson & Sjöhag El i Hägersten söder om Stockholm. Vid matbordet på det lilla kontoret sitter vd:n Johan Sjöhag och Ida Kullander och filar på formuleringarna i ett ramavtal.

Del 1 i serien: Fredrik får inte bli elektriker

Del 2: Utbildningschefen blir uppringd varje dag av folk som vill omskola sig till elektriker

– Ida är jätteduktig på att skriva, och det ingår mer och mer i jobbet som elektriker. Vi ska skriva egenkontroller, rapporter och offerter, säger Johan Sjöhag.

Att Ida Kullander är en fena på att skriva kommer knappast som en överraskning. Hon jobbade som bokredaktör i 17 år innan hon omskolade sig till elektriker. Till skillnad från Fredrik Strand fick hon sin ansökan till vuxenutbildningen godkänd utan problem, trots att hon redan hade klarat av gymnasiet såväl som universitetsstudier i kultur- och samhällsvetenskap.

Del 4: Yrkesläraren ser att chanslösa elever tar platsen från de motiverade

– Ida är jätteduktig på att skriva, och det ingår mer och mer i jobbet som elektriker.

– Jag bara sökte och kom in. Varför vet jag faktiskt inte, för jag har hört talas om att det kan vara svårt, säger Ida Kullander.

Komvuxutredaren: ”Reglerna slår väldigt olika”

Hon gick in för studierna med stor entusiasm. Allt var kul – från matte och mekatronik till ellära och labbar. Sedan bjöd praktiken hos Eriksson & Sjöhag, på varierande arbetsuppgifter med mycket felsökning. Svårt men roligt. Förra sommaren övergick praktiken i en fast anställning.

Läs mer: Därför är arbetskraftsbristen så stor

På firman, som har fyra anställda, finns ytterligare en elektriker som har sadlat om från ett annat yrke. Han jobbade tidigare som kassabiträde.

– Jag bara sökte och kom in. Varför vet jag faktiskt inte, för jag har hört talas om att det kan vara svårt.

Johan Sjöhag ser flera fördelar hos vuxenutbildade jämfört med ungdomar som kommer direkt från gymnasiet.

Läs mer: Brist på praktik hindrar blivande elektriker

– Vuxna är ofta mognare och kan ta ansvar. De vet hur det funkar på en arbetsplats, att man ska komma i tid på morgonen och inte sjukskriva sig via sms, säger han. 

Många kan även bidra med andra nyttiga kompetenser, som Ida Kullander och skrivandet.

– Dessutom behövs det ju många fler elektriker, så det är jätteviktigt att även vuxna får utbilda sig, säger Johan Sjöhag.