Logga in

”Jag blir uppringd varje vecka av personer som vill omskola sig till elektriker”

Publicerad
22 maj 2018, 14:21

På Installatörsföretagens huvudkontor i Stockholm sitter Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning. När han får höra att 27-årige Fredrik Strand inte får bli elektriker blir han inte det minsta förvånad.
Men frustrerad.

– Jag blir uppringd varje vecka av personer som vill omskola sig till elektriker. De är motiverade och har förutsättningar att klara utbildningen, men får inte chansen, säger han.

Del 1 i serien: Fredrik får inte bli elektriker

Del 3: Ministern vill att fler blir elektriker – ändå kan kommuner nobba de som vill

Han tycker att det är bekymmersamt på två sätt. För det första påverkas samhällsbyggandet. Den stora bristen på elektriker gör det omöjligt att klara politikernas ambitioner att bygga nya bostäder och skolor och att energieffektivisera befintliga byggnader. För det andra skapas inlåsningseffekter där personer riskerar att fastna i yrken de inte trivs med.

Del 4: Yrkesläraren ser att chanslösa elever tar platsen från de motiverade

Del 5: Ida Kullander kom in direkt på elektrikerutbildningen

– Det vore mycket bättre att skapa mer rotation. En person som går vidare till elektrikeryrket lämnar ju en ledig plats på sitt tidigare jobb, och den kanske går till någon som står långt från arbetsmarknaden, säger Jens Albrektsson.

– Det vore mycket bättre att skapa mer rotation. En person som går vidare till elektrikeryrket lämnar ju en ledig plats på sitt tidigare jobb.

Han tycker att fler personer som redan har fullständiga gymnasiebetyg borde få chansen att gå den ettåriga yrkesvuxutbildningen. Installatörsförtagen, IN, vill även öppna en ny väg in till elektrikeryrket: ett tvåårigt system med företagslärlingar, liknande det som redan finns på VVS-sidan.

Läs mer: Brist på praktik hindrar blivande elektriker

– Vi kommer att starta en försöksverksamhet för elteknikbranschen i höst. Lärlingarna ska gå samma kurser som på yrkesvux, men de är anställda på företag och varvar några veckors plugg med några veckors jobb, säger Jens Albrektsson.

– Vi kommer att starta en försöksverksamhet för elteknikbranschen i höst.

Utbildningen kommer att anordnas i Nyköping, och IN:s medlemsföretag över hela landet har fått en inbjudan. Målet är att utbilda 16 elektriker, 16 teletekniker plus 16 larm- och säkerhetstekniker. Hälften ska vara tjejer.

Om försöket faller väl ut hoppas Jens Albrektsson att systemet ska utökas och permanentas.

Därför är arbetskraftsbristen så stor

– De tonåringar som går el- och energiprogrammet räcker absolut inte för att fylla branschens rekryteringsbehov. Vi behöver även vuxna som omskolas via yrkesvux eller som företagslärlingar, säger han.