Logga in

Niklas är första eleven med ETG-examen i Stockholm

Publicerad
17 jul 2017, 13:51

Niklas Wisén har all anledning att vara stolt. Han är så här långt den första eleven med ETG-examen i Stockholm. Ingen dum sak att skriva i sitt cv.

Innan sommaren klarade Niklas Wisén slutprovet vid Tyresö Gymnasium där han har varit ett ”pilotprojekt” inför kommande ETG-examinationer. Och han har fått en flygande start på sitt yrkesliv. 

Niklas går i årskurs tre på Tyresö Gymnasiums el- och energiprogram och är den första eleven från ett elprogram i Stockholm som lämnar skolan med en ETG-examen på sitt cv.

– Vi är ju numera en ETG-skola men har bara hunnit till årskurs två med den ordinarie ETG-undervisningen. Eftersom Niklas visat framfötterna och hela tiden legat före sina studiekamrater i trean tog vi chansen att låta honom avsluta sin utbildning som ETG-elev, förklarar Thomas Strandell, programansvarig för el- och energiprogrammet.

Läs om Sylvia Chamouns spännande jobbyte: Badmästaren som blev elektriker

Niklas hade praktiserat redan innan skolan, och sommarjobbat som elektriker mellan årskurserna, så han har mer praktisk erfarenhet än sina kompisar. Nu har han genomfört alla de teoretiska prov och andra kunskapsprov som ingår i ETG-modellen och nyligen klarade han slutprovet med glans. På det här viset fick Niklas en extra utmaning, samtidigt som lärarlaget på skolan fick en chans att generalrepetera ETG:s slutprov inför nästa läsår då den första ordinarie ETG-kullen ska utexamineras.

– Eftersom Niklas visat framfötterna och hela tiden legat före sina studiekamrater i trean tog vi chansen att låta honom sluta sin utbildning som ETG-elev.

Thomas Strandell, programansvarig för el- och energiprogrammet

– Från branschens sida är vi väldigt glada över att Tyresö nu blivit den första ETG-skolan
i huvudstaden, säger Lena Löfgren på JP Elteknik.

Jens Albrektsson på IN: ”Alldeles för svårt att yrkesväxla”

Lena är en av dem som arbetat aktivt i EIO Stockholm för att få en ETG-utbildning till stånd också på Sveriges största elteknikmarknad. I flera år har möjligheten att få igång en ETG-utbildning diskuterats men det var först på hösten 2015 som Tyresö Gymnasium anslöt sig till konceptet, som första gymnasieskola i Stockholm.

– Det har varit lite trögt i portgången, med bristande intresse från en del av installatörsföretagen och konkurrenstänkande bland Stockholms gymnasier. Men nu hoppas jag att Tyresö Gymnasium ska visa vägen för flera andra skolor i Stockholm.

FAKTA

Tyresömodellen

På Tyresö Gymnasium tillämpas något som döpts till ”Tyresömodellen” för alla yrkesprogram. Den innebär att eleverna går in i lärlingsutbildning från tredje årskursen. För elprogrammet innebär bland annat det att:
• Eleverna i åk 3 får 17 veckors praktik istället för de 15 som ETG kräver.
• De två extraveckorna trollas fram genom att praktiken i åk 2 är en vecka kortare och genom att teoriundervisningen i karaktärsämnen kortats med en vecka.
• Skolan får ett statligt bidrag på 18 750 kronor per elev, och 5 000 erbjuds företagen som ersättning för handledare och 1 000 kronor i månaden ges till eleven som tillskott till det ordinarie studiestödet.

Krönika om svårigheten med att yrkesväxla: ”Ge fler en chans att sadla om”

Lena Löfgren berättar att företagen inom EIO Stockholm nu ställt upp aktivt för att stödja Tyresö Gymnasiums ETG-anslutning. Det har främst skett genom löften om att ställa upp med APL-platser för elevernas praktik. Jonas Andersson, vd för ETG, har också medverkat i arbetet med att övertyga politiker och andra i Tyresö kommun om att ETG är ett koncept som betalar sig, – både för skola, lärare och elever.

– Det har varit lite trögt i portgången, med bristande intresse från en del av installatörsföretagen och konkurrenstänkande bland Stockholms gymnasier. Men nu hoppas jag att Tyresö Gymnasium ska visa vägen för flera andra skolor i Stockholm.

Lena Löfgren, JP Elteknik 

– Vi lärare engagerade oss också starkt inför diskussionerna med ledningen här. Joakim Schields, som nu övergått till egen verksamhet, och jag lobbade hårt för att få i gång ETG. Vi fick med oss den förre rektorn för vår del av skolan sedan han förstått förtjänsterna med konceptet och sålde sedan in det hela hos kommunen, berättar Thomas Strandell, programansvarig för el- och energiprogrammet på Tyresö Gymnasium.

SM-hjälten Robin inför VM: ”Jag känner mig inte alls nervös”

– Nyckeln var att få klargjort att ETG inte bara är en kostnad för skolan – i form av den årliga avgiften per elev – utan att skolan får mycket för de pengarna. Vi lärare får ett koncept att jobba efter som höjer kvaliteten på skolans utbildning, med fler teoretiska prov som ger oss signaler om hur undervisningen fungerar. Och så får vi lärare åka på rabatterade vidareutbildningar hos EUU, det ordnas organiserade regionträffar ett par gånger per år och så står stöttar ETG utbildningen av praktikhandledare. Allt det här är viktigt för att kvalitetssäkra vår utbildning, en sak som alla skolor numera är skyldiga att göra, förklarar Thomas Strandell.

Årets yrkeslärare 2016: ”Eleverna behöver inse hur viktigt det är att ­fungera socialt”

Tyresö Gymnasium har i många år haft gott om sökande till el- och energiprogrammet men i och med ETG-anslutningen har söktrycket ökat ytterligare. Det höjer kvaliteten på de elever som går ut härifrån, menar Thomas.

– Nyckeln var att få klargjort att ETG inte bara är en kostnad för skolan – i form av den årliga avgiften per elev – utan att skolan får mycket för de pengarna.

Thomas Strandell

– Vi tar in till två klasser om vardera 18 elever varje år och har i år elva elever som valt el- och energi som förstahandsval till gymnasiet på väntelista. Här får eleverna välja en av våra inriktningar – data eller elteknik – redan när de söker in, men de har möjlighet att byta inför andra årskursen om de vill.

Fler behöver läsa el- och energiprogrammet: Akut brist på elektriker och VVS-montörer

– Det är alltid fler som läser el än data eftersom utsikterna till jobb efter skolan är så stora inom elteknik. Installatörerna i Stockholmsområdet skriker ju efter elektriker, konstaterar Thomas.

Stefan Löfquist är en av lärarna på skolan, det senaste tillskottet i lärarlaget men en veteran i ETG-sammanhang.

– Det är alltid fler som läser el än data eftersom utsikterna till jobb efter skolan är så stora inom elteknik. Installatörerna i Stockholmsområdet skriker ju efter elektriker.

Thomas Strandell

– Tidigare var jag lärare på ETG-anslutna Lichrongymnasiet i Trollhättan, men när det lades ner blev jag utan arbete. På Licron var jag programlagledare och var med och genomförde två utexaminationer, jag har utvecklat en stark tro på styrkan i ETG-konceptet, berättar Stefan.

Erfarenheten från Lichron i Trollhättan har lärt Stefan Löfquist hur viktigt det är att ha den lokala elinstallationsbranschen med sig:

– Det gäller att få företagen att förstå att eleverna härifrån är mer värda i och med att de inte behöver någon lärlingstid. Men det kräver å andra sidan att vi på skolan har bra koll på vad företagen vill att våra elever ska ha med sig i bagaget när de kommer ut på arbetsmarknaden. Så en tät kommunikation mellan skola och näringsliv är väldigt viktig – både via skolans programråd och genom direkta kontakter mellan lärare och företag, framhåller Stefan Löfqvist.

Högskolan i Gävle hjälper till att öka intresset: Gymnasieelever bygger laddstation