Logga in

Tyresö Gymnasium kör första vuxenutbildningen med ETG-konceptet

Publicerad
18 jul 2017, 11:52

Höstterminen 2016 drog Tyresö Gymnasium i gång den första vuxenutbildningen i Sverige som följer ETG-konceptet. Elutbildning för vuxna fanns sedan tidigare, med elever från Tyresö, Haninge, Nacka och Nynäshamns kommuner.

De studerande är mellan 20 och 50 år gamla och kan allesammans vara säkra på att få arbete efter skolan, särskilt om de klarat ETG:s slutprov som Niklas Wisén gjorde.

Jens Albrektsson på IN: ”Alldeles för svårt att yrkesväxla”

– Företagen är väldigt nöjda med våra vuxenelever som bara läser yrkesämnena här. Eftersom utbildningen är en lärlingsutbildning är 70 procent arbetsplatsförlagd och endast 30 procent här på skolan. Den första vuxklassen med ETG-stämpel går ut i december, efter att ha gjort ETG:s slutprov dessförinnan.

Krönika om svårigheten med att yrkesväxla: ”Ge fler en chans att sadla om”

Thomas Strandell, programansvarig för el- och energiprogrammet, berättar att vuxeneleverna själva betalar avgiften till ETG men att de tycker det är värt den investeringen att slippa lärlingstiden efter skolan.

– Just nu har vi 14 elever som läser i Yrkesvux. Utbildningen är tre terminer lång, tillägger Thomas.