Logga in

“LED-lampor var han speciellt intresserad av”

Publicerad
13 maj 2016, 14:30

Kungen kom till Yrkes-SM och fick en pratstund med Oskar Sjögren, domare i tävlingsgrenen Elinstallation.

– Han frågade mycket om att energi, och LED-lampor var han speciellt intresserad av, säger Oskar Sjögren.

Trängseln blev stor när kung Carl XVI Gustaf kom till Yrkes-SMs sista dag för att tala med tävlande ungdomar och domare i olika yrkesgrenar. I Kungens planerade program ingick tävlingsgrenarna Plåtslagare, Målare och Vård och omsorg – men varken Elinstallation eller Telekommunikation. Jonas Andersson, som är vd på Elteknikbranschens gymnasium ETG, lyckades lockade in honom i dubbelmontern ändå.

Där passade Kungen på att ställa frågor till domaren Oskar Sjögren, som berättade om elektrikerns vardag med jobb i både nya och befintliga anläggningar.

– Han frågade mycket om energi, och om hur man kan spara energi genom att byta ljuskällor. LED-lampor var han speciellt intresserad av, säger Oskar Sjögren efter mötet.

Han visade även Kungen vilken effekt LED-lamporna i montern hade och vad det motsvarar för med den gamla utfasade glödlampan.

– Sedan undrade han om det nya ljuset kan mäta sig med det gamla hederliga. Och det kan det ju idag, säger Oskar Sjögren.

Hur var Kungen som person?

– Jättetrevlig. Han var som vilken person som helst fast med en massa Säpovakter och poliser runt om kring, säger Oskar Sjögren.

Oskar tog SM-guld i Elinstallation år 2012 och vann bronsmedaljen i VM i Leipzig 2013. Till vardags arbetar han som projektledare på Bravida i Vetlanda.

Yrkes-SM har anordnats vartannat år sedan 2004. Årets upplaga äger rum på Malmömässan den 11 till 13 maj. Runt 22 000 personer har besökt evenemanget, ett nytt rekord.