Olyckan skedde i ett transformatorrum vid bygget av ett nytt parkeringshus vid Lerums station den 11 maj 2017. Foto Polisen

Gustav fick ut nyckeln till trafon och brännskadades svårt – nu väcks åtal mot Serneke

26 september 2019  |  Text: Henrik Sannesson

Han hade ingen erfarenhet av el och var inte ESA-utbildad, ändå fick Gustav Östermyr ut nyckeln till en spänningssatt 20 kV transformator för att utföra fogarbeten.

Den 11 maj 2017 arbetade Alingsås Fogtjänst med att brandfoga dörrkarmar på uppdrag av Serneke Anläggning som byggde ett nytt parkeringshus bredvid Lerums station. 

Arbetsmiljöverket: Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”

Gustav Östermyr och hans kollega Rickard fick ut nycklar till tre rum, varav två innehöll transformatorer. Efter att kollegan fogat i ett av rummen som innehöll en 20 kV-transformator skulle Gustav kolla av hans jobb. Men att det fanns el i rummet var han omedveten om. ”Det sa ”smack”. Jag blev först då medveten om att jag i ett elrum. Mina ögon börjar rulla, benen vek sig och jag föll ihop. Jag var vid medvetande hela tiden” står det i förundersökningsprotokollet. 

Video: Vi träffar Gustav Östermyr och kollegan Rickard ”Jag såg Gustav bli en låga”

Nu väcker åklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för miljö- och arbetmsiljömål åtal mot Serneke Anläggning och i stämningsansökan yrkar han på att företaget ska åläggas en bot om 400 000 kronor för arbetsmiljöbrottet vållande till kroppsskada. 

Datum för huvudförhandling i Alingsås Tingsrätt är ännu inte satt. 

Serneke om att det tog tid att höra av sig till Gustav: “Jag kan förstå att han undrar”

Åklagaren har valt att lägga ner den delen av förundersökningen som gällde Lerums Energis ansvar för olyckan och Alingsås Tingsrätt har beslutat att den delen avskrivs.

Fler nyheter