Logga in

Lyx-elektrikern: ”Mycket förarbete med strömbrytarnas Rolls-Royce”

Publicerad
25 mar 2024, 06:00

Lyxbrytare, flashiga uttag och fräna dimrar. Har kunden inga begränsningar i budgeten? På senare år har det kommit många nya och dyra installationsmaterial. Men hur är produkterna att arbeta med för elektrikern?

För de flesta är en brytare en brytare och ett vägguttag ofta något vitt man petar in kontakten i. Men antalet nya designade serier av installationsmaterial har fullkomligen exploderat på senare år. Och som med så mycket annat – smakar det så kostar det.

Läs också:
Trött på brytare i vit plast – här är fem lyxmärken

Läs också:
Fem detaljer som ger lyx vid badrumsrenoveringen

Elektrikern David Genchel, på Genchel AB, säger att han märkt av att det hänt mycket på sistone och att det allt mer går från funktion till att bli både mer lyx och design. 

– I många av de större projekten har vi arkitekter som haft med ett finger i spelet och valt ut strömbrytare och uttag. Där kan vi märka att de ofta vill överträffa varandra och vara först med det senaste och värsta. Men med det sagt, många av de nya serierna har vi upptäckt genom att arbeta med dem. 

Buster&Punch, Fontini, Meljac, Sumum, THPG… listan på serier med installationsmaterial för de som tröttnat på Elko kan göras lång. Men utöver att de ser annorlunda ut, måste man tänka annorlunda när de ska installeras?

– Ofta är det inte en vanlig installation, utan det är mycket förarbete innan och under installationen. Därför har vi ett jättetight samarbete med byggare då det är snudd på A och O för att kunna genomföra det. Man måste kunna diskutera väldigt nära och prata igenom hur man ska genomföra vissa lösningar tillsammans, säger David Genchel.

Men om man nu har en bra dialog med övriga hantverkare och fått order av kund att det ska sättas specialbrytare och uttag – handlar det om mycket merjobb? Det enkla svaret på den frågan är enligt David Genchel: Ja. Du kan inte gå in i ett sådant här projekt och beräkna tid som om det vore en installation av Schneider Renova.

– Här skiljer sig det mycket mellan de olika tillverkarna. Ta exempelvis de uttag och brytare som ligger flush med färdig gipsvägg. Där är det en annan typ av dosa som ska fällas in och anpassas. Vissa har en väldigt snäv ram runtom som ska passas in på millimetern – då måste man ha fingertoppskänsla kring montaget. Just därför kan det ta extremt lång tid att mäta ut vad allt ska sitta om det ska anpassas kring paneler, lister och speglar. I de här installationerna är det mycket högre krav på estetik och därmed precision. Vi har ju nischat oss mot det här och jag säger att det tar 3-4 gånger längre tid att installera det här jämfört mot vanliga uttag. 

22 System är ett nytt lyxigt alternativ av uttag och brytare.

Ett märke som nu försöker ta sig in i Sverige, och som gör mycket riktad reklam i sociala medier är 22 System. David Genchel säger att han noterat dem, men hittills inte gjort några installationer.

– Vi är vana vid att jobba med serier som är mer omständliga att installera. Så jag ser egentligen inga problem med något som det här – så länge de är godkända. Det hade varit kul att testa för att se hur det blir. 

– Det jag kan säga med 22 System är att man blir ju lite låst om man kör på dessa och då har en hålbild på 35-40 mm för uttaget. Då går det  ju inte att byta sen om man har en stenskiva eller liknande. Det jag även sett i reklamen är att det krävs en djupare dosa för hela insatsen vilket innebär att den bygger mer på djupet. Men som sagt, vill man ha ett dolt uttag så kan det här nog ge ett snyggt resultat.

Generellt sett kan man alltså säga att de nya lyxigare serierna är svårare i installation, men hur är det med kvalitet och funktion. Vad är skillnaden utöver designen på dessa dyrgripar?

– Funktionerna är oftast densamma och innehållet likaså. Det är en skruvplint eller liknande insatser, så det är samma princip samt att man ska dra kabel fram som till vilken dosa som helst. Men kvaliteten, där är det skillnad. Det är ju många som är handgjorda, så där ser man att det är precision i grejerna. Det känns inte billigt, men sen om det är värt pengarna – det är en annan fråga. 

– Jag kan dock säga att vi inte behövt byta ut något av det vin installerat ännu.

Vilka märken är då roligast att jobba med?

– Meljac och Summum skulle jag säga. Det är kanske lite pilligt, men när jag pratade med de andra montörerna här så upplevde vi alla att de två är de vassaste. Och de ger väldigt snyggt slutresultat.

Och om du ska välja en, vilken är strömbrytarnas Rolls-Royce?

– Då landar det nog i Meljac. Alla gillar den. Kvaliteten samt att den är väldigt trevlig att jobba med fäller avgörandet, säger David Genchel. 

Franska Meljac gör flera väldigt ornamenterade serier med brytare och uttag.