Logga in

Fem detaljer som ger lyx vid badrumsrenoveringen

Publicerad
11 dec 2023, 06:59
| Uppdaterad
8 dec 2023

Bättre belysning för ansiktet, jacuzzi och en stjärnhimmel i taket. Flera lyxiga detaljer piffar upp det nyrenoverade badrummet. Men allt gick inte att genomföra som planerat, berättar elinstallatören.

Ett platsbyggt tvättnedkast länkar ihop badrummet på övervåningen med det på nedervåningen och tvättstugan i källaren. En nygammal lösning som var ett önskemål från ägarna vid renoveringen av 1920-talsvillan (tillbyggd 1969) söder om Stockholm.

”Vi har också kompletterat med jordfelsbrytare på badrummen. Det sätter vi alltid in vid installationer i badrum. Alla uttag är på samma brytare, fyrpoligt på hela centralen. Det tar allting och har räddat många liv.”

anders eriksson, Din Elektriker i Stockholm

Ute och inne:
Så undviker du fallgropar när du installerar spabad

Läs också:
”Beror på var i badrummet tvättmaskinen är placerad”

En vit, fyrkantig lucka på väggen i det nya badrummet på nedervåningen är det enda som syns av tvättnedkastet där. Med ett lätt tryck öppnas luckan och det är bara att slänga ner smutskläderna till tvättstugan.

Fördubblat badrum med jacuzzi

– Annars är det största lyftet den nya jacuzzin. Jätteskönt för alla, inte minst barnen när de kommer hem efter fotbollsträningen på vintern. Det blir också bekvämt med flera badrum, säger husägaren Irene Pårs.

Det nyrenoverade badrummet bjuder på flera finesser. Utöver jacuzzin finns en stor takdusch i duschhörnan. Genom att bygga om ett intilliggande rum, och behålla två skiljeväggar, har badrummet blivit dubbelt så stort.

Ny jacuzzi och duschhörna. Foto: Daniel Roos

Spegel med inbyggd LED-slinga

På väggen i den ena delen, ovanför ett extralångt handfat, sitter en spegel som liknar en bildskärm med en ram av belysning. I dag vill många ha spegelbelysning som lyser upp ansiktet. På så vis undviker man skuggor som lätt skapas med lampor ovanför huvudet.

Elinstallatör Anders Eriksson trycker på en touchknapp på Artforma-spegeln och dimrar upp ljuset i den inbyggda LED-slingan.

– Den ser avancerad ut, men är som en lampa man pluggar in. Anslutningen finns bakom spegeln. Den har direktström, så den går att stänga av helt om man vill, säger han.

Fick inte ansluta el till handdukstorken

Jacuzzin har kapslad elanslutning, enligt reglerna. Anslutningen i hörnet bakom badet, som är våtzon 0, är fast. Där får inte sitta någon stickpropp. Den utanpåliggande, kapslade dosan är klass ip68.

Två nya handdukstorkar har satts upp på varsin vägg. Den ena hänger precis bredvid jacuzzin, så där tilläts ingen elanslutning. Lyckligtvis är handdukstorken även vattenvärmd. Vintertid när husets vattenburna värme (från bergvärmepump) är i gång torkas handdukarna utan el.

Ingen el till denna handdukstork. Foto: Daniel Roos

Stjärnhimmel av takspottar

I taket ovanför jacuzzin sitter mängder av små spottar som liknar en stjärnhimmel. Mellan spottarna och taket anas en skugga. Den kommer sig av att en gummiring lagts mellan tak och armatur, för att hindra fukt från att krypa igenom.

– Alla gillar inte den där skuggan, men vi rekommenderar att använda gummiringen av säkerhetsskäl, säger Emil Linjamaa från Interiör & badrumsdesign.

Läs också:
Elcentral i badrummet – är det ok?

Dimmer vid dörren. Foto: Daniel Roos

Spottarna är dimrade och all koppling sker bakom strömbrytaren vid dörren.  

– Vi har också kompletterat med jordfelsbrytare på badrummen. Det sätter vi alltid in vid installationer i badrum. Alla uttag är på samma brytare, fyrpoligt på hela centralen. Det tar allting och har räddat många liv, säger Anders Eriksson.

Energisparåtgärder ger bibehållen elnota

För de boende i villan har fokus varit på förbättrad komfort, snarare än energieffektivisering. Men några energisparåtgärder finns ändå.

– Vi har ny tidsstyrning av belysningen, har tilläggsisolerat och bytt fönster, och ventilationen är numera FTX med värmeåtervinning. Golvvärmen är ny, men vi hoppas ändå bibehålla ungefär samma elnota som tidigare, säger husägaren Daniel Söderström.