Logga in

Trött på brytare i vit plast – här är fem lyxmärken

Publicerad
25 mar 2024, 05:59
| Uppdaterad
22 mar 2024

Svensson–uttag duger kanske för kreti och pleti men när kunden är en lyxlirare krävs häftigare grejer. Med på listan är handgjorda produkter, material som mässing, koppar och porslin. Det här är märkena som en elektriker kan gå ett helt yrkesliv utan att installera.

För det flesta fungerar en vanlig Eljo Trend, Elko eller kanske en Schneider Renova. Habil standardutrustning som faller de flesta på läppen. Men så finns det de kunder som inte alls är roade av så standardbetonat installationsmaterial.

Läs också:
”Du kan nästan hänga upp en bil i infästningarna”

Läs också:
“Trådlöst har vunnit om tio år”

Så vad ska man då börja titta på när den lokala grossisthyllan faller till korta?

David Genchel på Genchel AB har länge haft möjligheten att få jobba med kunder som inte nöjer sig med Svensson–uttag eller vardags–dimmers. Så vilka installationsmaterial–serier väljer lyxlirarna? Och vad tycker han som elektriker om att jobba med dem?

Buster&Punch

Buster&Punch 

Det hela började i ett garage i utkanten av London och grundaren, Massimo Buster Minale, är en arkitekt med fäbless för solida material och hårdrock. I serien finns dimrar, brytare, uttag samt även lampor, dörrhandtag samt andra inredningsdetaljer 

– Gedigna vred och knappar, modern serie som passar vanlig apparatdosa, kompatibel med Plejd etc. Prisvärda och snygg finish! Nackdel, endast 1–vägs uttag, säger David Genchel.

Fontini

Fontini

Spanska Font Design Group har sedan 50–talet designat elmaterial och under märket Fontini saluförs en rad olika serier. Deras porslinsalternativ används ofta vid byggnadsvårdsprojekt och i serien finns allt från dimrar till ethernet– och USB–uttag. Serien är även modulär och kan byggas med olika typer av ramar och vred.

– Fördel med grunda uttag och stora ramar som täcker gamla brytare som suttit. Snygg finish och tidstypisk. Nackdel kräver mycket finlir vid installation, säger David Genchel.

Meljac

Meljac 

I mitten av 90–talet var utbudet av premiumalternativ i elinstallationsmaterialet… obefintligt. Det fick fransosen André Bousquet att vilja satsa på just detta. Från att vara en ganska lokal företeelse med bas i Lyon har märket sedan spritts över världen, men eftersom prislappen är saftig är det här en serie många aldrig stöter på under sitt yrkesliv som elektriker.

Serierna erbjuder dimrar, brytare, uttag och lågvoltsalternativ.

– Allt är handgjort/specialtillverkat och här erbjuds ett stort utbud av olika funktioner och knappar med snygg finish. Fördel passar i vanlig apparatdosa upp till två knappar. Nackdel bygger lite så kan vara trångt i kombination av dimmerpuck eller liknande, säger David Genchel.

Sumum

Sumum 

Från Belgien kommer märket Sumum som har som slogan ”we do not just produce – we amaze”. Som många andra på den här listan handlar det om mässing och koppar som material, men här är det även en väldigt minimalistisk design. Serien går att få i alla upptänkliga dimrar och uttag, har stöd för KNX – och på sin sajt har de en konfigurator där man själv kan bestämma funktioner.

– Väldigt diskreta och sobra brytare i många olika utföranden, ligger flush mot vägg. Upp till 5 tändningar i standard apparatdosa. Nackdel att jordskruv tar i skruvring men går att justera så de passar, säger David Genchel.

THPG

THPG 

Tyska THPG har porslins, bakelit– och duruplastalternativ för de som är på jakt efter en serie som ser ut som gammal stil. Jämfört med övriga alternativ på den här listan är de något billigare, men för de som byter ut samtliga uttag och brytare i ett hus – drar det snabbt iväg ändå. 

– Tidsenliga brytare i sekelskiftesstil som går att få i porslin och plast. Bra alternativ om man inte vill ha Renova. Nackdel endast 1–vägs uttag, en del justering mellan insats och porslinsram för att de inte ska glappa, säger David Genchel.