Logga in

Måste jag lämna ett kretsschema för elcentralen?

Publicerad
19 jun 2024, 05:01

Jag har byggt en elcentral och har lämnat ett gruppschema. Men är det krav på att lämna ett kretsschema också? Elsäkerhetsexperten Joakim Grafström på SEK reder ut. 

Text

Läs också:
Får man använda stickproppar gjorda av trä?

Läs också:
Är passdelar bara en rekommendation?

Fråga: Måste jag lämna ett kretsschema efter att jag har byggt ihop en elcentral?

Svar: Det beror på. Art och uppbyggnad av kretsar, såsom matningspunkter, antal ledare, ledararea och kabeltyp ska dokumenteras. Det framgår i Elinstallationsreglerna avsnitt 514.5.1. Det ska även ingå uppgifter som är nödvändiga för att identifiera apparater för brytning eller frånskiljning och om deras placering. Ritningar, scheman eller tabeller ska finnas i enlighet med SS-EN IEC 81346-1 och SS-EN 61082-1. I enklare elinstallationer kan informationen ges i en förteckning. Det framgår inte av frågan hur komplicerad installationen är. Om installationen är av enklare typ, ungefär som en bostad, kan en förteckning vara tillräcklig, men annars bör ritningar och scheman upprättas.

Läs också:
Får man använda popnit som ändhylsa?