Logga in

Är man ”klensinnad” om man går in uppifrån i utomhusuttag?

Publicerad
12 jun 2024, 08:19

Det kan regna rakt ner i det här uttaget som elektrikern och tiktokaren Mathias Hultman fotat. ”Det är ju en oskriven regel att man inte går in ovanifrån”, kommenterar han. Men håller elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin med?

Läs också:
”Allt kan se schysst ut på ytan”

Läs också:
”De måste ta tag i det här – nu!”

Ibland är det viss skillnad på att följa reglerna – och att göra rätt. Det menar ”Tiktok-elektrikern” Mathias Hultman som i ett inlägg på Facebook visar upp en installation som å ena sidan följer tillverkarens anvisning, men samtidigt lämnar en hel del övrigt att önska. Och till bilden skriver han: ”Kom ihåg: att bara för att man FÅR gå in ovanifrån, så räknas man som klensinnad om man GÖR det! Om det sitter utomhus”. Så vad menar elektrikern med detta?

– Det är ju en oskriven regel att man inte går in ovanifrån om man ska sätta sådana här uttag utomhus, säger han.


Mathias Hultman säger att just dessa uttag från Schneider Electric borde vara annorlunda konstruerade, detta då de endast har genomföringar med gummipackningar – inte knockouts för genomgång i bottenplattan.

– Om man följer tillverkarens anvisning så måste man ju gå via en av dessa gummitätningar. Men så gör inte jag, eller för den delen andra elektriker jag pratat med. Nej, det vanliga är att man går genom vägg och sätter uttaget över. Det här var till och med vad Schneider Electric själva sa var en bättre lösning än deras.

I det här fallet innebär det enligt Mathias Hultman att installationen blir bättre om man gör ett medvetet eltekniskt fel (att inte följa tillverkarens anvisning).

– Jag gillar att göra installationer som håller och har ingen lust att komma tillbaka och göra om något för att kunden klagar. Men skulle jag göra som Schneider anvisar, då måste jag komma tillbaka efter 1-2 år och göra om det, säger Mathias Hultman.

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen säger att reglerna är klara kring den här typen av installationer.

– I fallet med den här bilden är problemet den trasiga tätningen. Vid en nyinstallation är det därför en icke-fråga. Då installerar man ett nytt uttag med en ny tätning – så inga problem.

Läs också:
”Gjorde ont i elektrikersjälen att se hur illa det var byggt”

Men hur är det då om det sitter ett befintligt uttag – är det problemfritt att gå igenom ovanifrån då?

– Ja självklart. Om tillverkarens montageanvisningar medger det. Då gäller det att se till att tätningen är hel och fungerande. Det är det inte i det här exemplet, säger Fredrik Byström Sjödin.