Logga in

Tre skäl bakom försäljningsstoppet mot Easee

Publicerad
15 mar 2023, 15:49

”Easee använder elektriskt sammankopplade reläer” säger Joel Lee Antman på Elsäkerhetsverket som säljstoppat laddboxen. Den kan i värsta fall orsaka strömgenomgång och brand. Här är tre tekniska skäl bakom stoppet.

Elektroniska reläer

– Den funktion som bryter strömmen vid ett jordfel ska enligt harmoniserad standard bygga på mekaniskt sammankopplade reläer. Easee använder elektriskt sammankopplade reläer, det säger Joel Lee Antman, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Läs också:
Easee försäljningsstoppas: ”Finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut”

Läs också:
Easee om laddboxen: ”En av världens säkraste”

Kortare brytgap

Easees laddare bryter strömmen med galvanisk frånskiljning. I den här intervjun säger företaget att deras brytgap är detsamma som i traditionella jordfelsbrytare. Det tillbakavisas nu av Elsäkerhetsverket. 

– Enligt de harmoniserade standarder som tillverkaren säger sig följa ska det vara 3 eller 4 millimeters brytgap, beroende på standard. Men den här laddarens reläer har 2,3 millimeters brytgap enligt specifikationen på reläerna, säger Joel Lee Antman.

Läs också:
Elsäkerhetsverket kritiserar laddboxtillverkaren Easee

Ingen riskanalys

Ett skäl till att just Easee-boxen hamnade under Elsäkerhetsverkets lupp var att företaget skrev att de följde harmoniserad standarder som det visade sig att det inte följde.

– Om en tillverkare inte följer en harmoniserad standard behöver de ha gjort en riskanalys och tester som styrker att produkten är lika säker som produkter som följer harmoniserad standard. Företaget säger att produkten är lika säker, men de har inte visat på underlag som styrker det, säger Joel Lee Antman.