Logga in

Nästan alla solceller kan vara felinstallerade i Kalmar län

Publicerad
4 maj 2023, 09:38

Snudd på samtliga solcelsinstallationer i Kalmar är bristfälliga. Trots det besiktigas bara en bråkdel.

Antalet solcellsinstallationer har ökat explosionsartat i Sverige. 2016 fanns det 10 006 och vid utgången av 2022 var totalantalet upp i 147 691 varav 55 333 av dessa nätanslutna anläggningar tillkom i fjol. Och det märks att det går lite väl snabbt ibland – för antalet brister i installationen är många. 

Läs också:
”Det kommer bli en stor reklamationsvåg när folk inser att de inte fått vad de lovats”

Läs också:
”De krånglade till besiktningsprocessen för att slippa betala”

Enligt Sveriges Radio P4 Kalmar så var hela 95 procent av alla besiktigade solcellsinstallationer underkända. Och i ett radioinslag uttalar sig en nybliven solcellsägare som valde att låta besiktiga sin anläggning.

– Ja, det var ju ganska många fel på den besiktningen och jag tog in en oberoende besiktningsman, säger Jimmy Moberg i Färjestaden på Öland, till radion.

I dagsläget finns det inga krav på besiktning efter avslutad installation, utan det ligger på beställaren/fastighetsägaren att ordna. Dessvärre är det därför få som genomför dessa och enligt radion är det bara mellan en och två procent av solcellsanläggningarna som besiktigas i dag. När P4 Kalmar ber Tommy Göthberg på besiktningsföretaget IFSEK ta fram statistik på Kalmar län.

– Vi har nu 62 stycken  besiktningar som är genomförda så har vi fyra stycken godkända av de 62. Och en godkänt då får det förekomma mindre fel, ej allvarliga fel och det landar någonstans på ungefär fem procent av installationerna idag, säger han till radion. 

Läs också:
”Bort med momsen på solceller”

På frågan hur han reagerar på alla dessa brister och fel svarar Tommy att det är så alldagligt förekommande att han blivit van och snudd på hemmablind för att det ser ut så här. Men han uttrycker oro för att det här med tiden kan bli ett stort problem,

– På sikt skulle jag säga att det är en fara med anläggningarna som finns, säger Tommy Göthberg.