Logga in

Alla ville läsa om elfirman som slutat med vägguttag

Publicerad
22 jan 2024, 09:06
| Uppdaterad
21 jan 2024

De är det lilla elföretaget som satsat på det nya, gått på minor men landat på fötter. Artikeln om Elektrikern i Västerås blev löjligt mycket läst. Varför blev den en sån läsfest?

Under hösten sprang jag på Jimmy Wilhelmsson från Elektrikern i Västerås på en konferens. 

Det brukar bli intressanta samtal med honom. När jag och en kollega mötte honom för några år sedan ledde det till att kollegan skrev artikeln om hur Elektrikern byggt 50 solcellsanläggningar med förlust innan den 51:a blev ett vinstprojekt.

Jag undrade nu när vi sågs hur det gått sedan dess. En hel del, visade det sig.

Läs också:
Elektrikern: ”Vi har slutat med vägguttag”

De har slutat med vanligt elinstallationsarbete och fokuserar helt på solceller, laddinfrastruktur och batterier. De har också byggt laddstationer i egen regi som de äger och driftar.

Det var inte bara jag som tyckte det var intressant vad Jimmy Wilhelmsson och Elektrikern gjort. På en vecka blev huvudartikeln en av Elinstallatörens mest lästa artiklar genom alla tider. Även de tre sidoartiklarna har lästs av tusentals.

En anledning till det stora läsintresset är att Jimmy Wilhelmsson är öppen med sina misstag, om projekt som gått med förlust och om hur de hamnade under Elsäkerhetsverkets lupp.

Läs också:
De bygger offentliga laddstationer utan beställare

Det är en fin och lärande historia och den blir så konkret. Det handlar om företagsstrategier och förnybart men det blir illustrativt när Jimmy berättar att de säger nej när kunderna ringer och vill ha hjälp med ett vägguttag. För att bli bra på något måste man ge upp något annat.

Läs också:
8 saker vi lärt oss av att nischa oss på sol och ladd

Han berättar om alla saker de lärt genom att nischa företaget, om den administrativa börda solcellsjobben förde med sig och om hur den marknaden nu viker. Där växer sig i stället solcellsmarknaden stark. Och satsningen på elbilsladdning i egen regi kan bli något att tjäna pengar på och för andra elfirmor att ta efter.

Det kommer alltid att behövas elektriker som drar kabel – men också elektriker inom helt nya marknader.