Logga in

”Det kommer bli en stor reklamationsvåg när folk inser att de inte fått vad de lovats”

Publicerad
11 feb 2020, 06:15

Fel i solcellsanläggningar byggs in för att köparna saknar kunskap och det inte finns någon oberoende part som ställer krav. Det anser Robert Lee som besiktar solcellsanläggningar. Han varnar för att felen kommer att uppdagas och ställa till problem först om flera år.

Om du gillar cringe, humor som bygger på socialt obekväma situationer, gå med i en solcellsgrupp! Ett vanligt scenario börjar så här. Mats Kvist i Vallentuna postar bilder på sin villa där hans solcellsanläggning precis blivit ansluten till nätet. ”Men hur tänkte du med den lösa kabeln som hänger från taket”, undrar någon? Sen brakar stormen av kommentarer lös med ifrågasättanden, idiotförklaringar och ett och annat mothugg från Mats Kvists försvarare som tycker att han ska stå på sig.

Solstudion: 6 saker att tänka på innan du beställer installation av solceller

Stämningen växlar snabbt från ”kolla vad fint det blev” till motvilliga erkännanden om att ”jag tänkte inte på det”.

Jimmy rev 14 dåliga solcellinstallationer i fjol: Vilda västern när klåpare installerar solceller

Istället för sköna likes får Mats Kvist veta att han riskerar att bränna ner villan eller att anläggningen snart kommer att fallera. Men hur hamnade Mats här? För även om han är fiktiv så sker den här sortens diskussion ofta.

Robert Lee.– För att köpa en solcellsanläggning måste du nästan vara entreprenadjurist. Köparen skulle behöva en kontrollplan för att veta vilka kontroller som ska utföras. Det här är naturligt på ett stort bygge men en privatperson har inte den kunskapen. 

Det säger Robert Lee, elingenjör på konsultbolaget WSP med bakgrund inom mellanspänningsställverk och elektromekanik som sedan sex år jobbar med solceller. Han besiktar solcellsanläggningar på uppdrag av köpare som vill ha klara besked innan de betalar slutfakturan. Symptomatiskt nog hittar jag Robert Lee i en Facebookgrupp. Han är en sådan person som klarar balansgången mellan att säga när något är fel och vara generös med sin kunskap – utan att framstå som en viktigpetter.

Robert Lee pekar på flera förklaringar till situationen i vårt exempel ovan – köpare som tror att de fått en toppenanlänggning, men som döms ut direkt av ett proffs.

– När du anlitar en rörmokare trycker försäkringsbolagen på för certifieringar som exempel Säker Vatten eller BKR. Men när det gäller solel är det ingen som ställer några krav. 

Elsäkerhetsexperten: ”Massor av solcellsanläggningar installeras felaktigt” 

”Garantivillkoren är ihåliga. Panelerna ska leverera 80 procent effekt efter 25 år. Men vem ska bekosta nedmonteringen av en panel? Det står inte. Yttre påverkan och mekaniska skador täcks inte heller. Installationer är byggarbeten som har 10 års reklammationsrätt, det tror jag inte att montageföretagen har koll på. Jag tror att det kommer bli en stor reklammationsvåg.”

Robert Lee, elingenjör på WSP som besiktar solcellsanläggningar.

Försäkringsbolaget om solinstallationer på lantbruk: ”4 av 5 är riktigt dåliga”

Sjunkande priser på paneler, bidrag och prispress är alla delar i den ekonomiska kalkyl som får många att ta ett investeringsbeslut. Men med lågt elpris hänger lönsamheten i investeringen på lång teknisk livslängd. Många räknar med att anläggningen måste hålla minst 10 år innan den blir lönsam. Med 25-åriga effektgarantier är det inget problem. Eller?

– Garantivillkoren är ihåliga. Panelerna ska leverera 80 procent effekt efter 25 år. Men vem ska bekosta nedmonteringen av en panel? Det står inte. Yttre påverkan och mekaniska skador täcks inte heller. Installationer är byggarbeten som har 10 års reklamationsrätt, det tror jag inte att montageföretagen har koll på. Jag tror att det kommer bli en stor reklamationsvåg när folk blir medvetna om att de inte fått det som de har lovats, säger Robert Lee.

Han förstår varför elektriker generellt inte gör arbetet på taken. Det råder stor brist på elektriker i många delar av landet och det finns tillräckligt med jobb åt dem utan att ge sig på takarbeten som de kanske inte är utbildade för. Många elinstallatörer nöjer sig i stället med att skriva under färdiganmälan för anläggningar som solcellsföretag har monterat. Det här kan i teorin vara okej eftersom ett företag kan anlita en elinstallatör för regelefterlevnad och på så vis uppfylla lagens krav. Montörerna som gör själva takarbetet behöver inte vara elektriker. De behöver bara ha tillräcklig kunskap. 

Nollfel på Äldreboendet: Solcellerna kopplades in – och elanläggningen löpte amok

– Problemet är att den som skriver under färdiganmälan ofta inte säkerställer att montörerna förstår vad de behöver göra. De har inte ens fått en grundkurs i vad som är rimligt och inte med kablar. Den som skriver under färdiganmälan sätter sin egen auktorisation på spel, säger Robert Lee. 

När jag pratar med Robert planerar han ett besök på en bostadsrättsförening som börjar känna sig osäker. Och inom loppet av ett dygn har fem privatpersoner hört av sig om besiktning. Problemet för en villaägare med att ta in en besiktningsman är priset. Köper man en anläggning för 100 000–150 000 kronor är man kanske inte beredd att slanta upp ytterligare 20 000 kronor för en besiktning. En förvaltare eller fastighetsägare som köper en stor solcellsanläggning för säg en halv miljon kronor ser besiktningen snarare som ett självklart skydd av investeringen.

– Det här är ett problem. Vi för mycket diskussioner om vilka vi ska samarbeta med. Ett alternativ är att grossisterna och försäkringsbolagen hyr in oss som underkonsulter, säger Robert Lee.