Logga in

Pungdosa: Justerbar ring förenklar installationen

Publicerad
14 feb 2023, 16:17

Knöligt att få in dimringspucken i apparatdosan? Nu finns alternativa dosor som kan lösa problemet. Det här är rekommendationen från elektrikern som provat.

För den som installerar KNX och Dali-drivdon kan det bli långa kabeldragningar – mellan elcentral och ljuskällor. För att förkorta kabelsträckan placerar elektrikern Patrik Hedlund drivdonen så nära belysningen som möjligt, till exempel bakom vägguttag.

“Genom att skruva bort dosringen går det enkelt att släppa ner drivdonet ”i pungen” och sedan skruva dit ringen igen.”

Patrik hedlund, elektriker

Mer praktiskt:
Svante duttsar slangutsläpp: ”Jag gillar när det blir snyggt”

Läs också:
Stumpsamlarens uppfinnare: ”Bättre att folk köper direkt av oss”

Ett problem med det är att Dali-drivdon, med dimpuckar, ofta är lite för stora för vanliga runda apparatdosor.

– Därför har jag använt ”1,5-pungdosor” i stället där, vilket medfört ett krångligare hål för snickaren att ta upp och därmed risk att göra missar som inte täcks av vägguttaget. Det har inte heller gått att montera envägsuttag eller Renova, säger han.

Hålet ska helst inte bli för stort. Foto Patrik Hedlund

På senare tid har det dock dykt upp nya apparatdosor, så kallade pungdosor, med justerbar ring på marknaden. I ett inlägg i Facebookgruppen Fluxio rekommenderar Patrik Hedlund de nya dosorna till kollegor i branschen.

– Genom att skruva bort dosringen går det enkelt att släppa ner drivdonet ”i pungen” och sedan skruva dit ringen igen. Vill man byta ett trasigt drivdon går det lika enkelt att ta bort ringen igen och fiska upp drivdonet, säger han.

Fler tips:
Elektriker skippar dubbelmatad dosa

En kommentator skriver att det även finns mjuka pungdosor, som är mer flexibla. Men Patrik Hedlund menar att de inte passar lika bra vid nyinstallation.

Den nya sortens apparatdosor, som finns i olika storlekar, erbjuds bland annat av Schneider Electric.

– Vi har lyssnat på marknaden och lagt till en skruvring på dosan, för att göra det enklare vid installation av puckdimmers, säger Robert Palm, produktchef för apparatdosor hos Schneider Electric.