Logga in

Sju råd för att undvika elfel i poolinstallationen

Publicerad
19 jun 2024, 14:03

Utomhuspool djupare än 20 centimeter måste täckas över när den inte används. Elektriska poolskydd gör jobbet med ett knapptryck. När de fungerar. ”Man sätter gärna styrlådan nära pooltäcket för att undvika lång kabeldragning.”

Enligt Boverkets byggregler ska en utomhuspool täckas över om vattnet är djupare än 20 centimeter, av säkerhetsskäl. Det kan man göra på flera sätt. En modern, lyxig lösning är att använda ett elektriskt poolskydd. Med det matas pooltäcket ut med bara en knapptryckning efter sommardagens bad. Det är förstås viktigt att det fungerar.

”Man sätter gärna lådan nära pooltäcket för att undvika lång kabeldragning. Problemet med det är att styrlådan då blir mer utsatt för väder och temperaturväxlingar…”

Mikael Rosell, Elcentrum Väst

Läs också:
Så undviker du fallgropar när du installerar spabad

Läs också:
”Gå in med slang i kapslingar är ingen bra idé”

Mikael Rosell

– Ett poolskydd som inte stänger ordentligt kan bli farligt för till exempel barn och djur, säger Mikael Rosell hos Elcentrum Väst i Kungsbacka.

På senare tid har han fått hjälpa flera kunder som fått problem med sina elektriska poolskydd. Ett återkommande bekymmer har varit kondens i lådan med styrelektroniken. Vattnet ger lätt skador på transformatorer och kretskort.

– Man sätter gärna lådan nära pooltäcket för att undvika lång kabeldragning. Problemet med det är att styrlådan då blir mer utsatt för väder och temperaturväxlingar. Enligt tillverkaren ska styrelektroniken klara detta, men så blir det inte alltid, säger Mikael Rosell.

För att undvika bekymmer med styrelektroniken, och andra elinstallationer vid poolen, ger han några råd:

  1. Gör en avvägning mellan lång kabeldragning och god miljö för komponenterna. Om det går, sätt styrlådan inne i poolhuset.
  2. För alla elinstallationer behöver man räkna med yttre omständigheter som vattenskvätt, kondens och smuts – även om materialet är för utomhusbruk och UV-beständigt. Gör noggranna kopplingar med rätt material. Väder- och vattenskydda med till exempel stänkskydd eller taklösning över kopplingsdosor, centraler och annat.
  3. Elcentral och kopplingsdosor måste ha minst IP-klass 44. 
  4. Montera dosor/kopplingspunkter så att de är lättillgängliga vid service eller felsökning.
  5. Se till att ha bra dränering av poolens teknikrum. Sätt in nivålarm för eventuella översvämningar.
  6. Vid poolinstallationer är det bra att dra ut en grövre matning och montera en undercentral. Detta eftersom det ofta tillkommer spabad och infravärmare senare. Dimensionera också för höga startströmmar, jetstreams med mera. 
  7. Kolla att jordfelsbrytaren fungerar. Utan en fungerande jordfelsbrytare (JFB-A), eller om den är bortkopplad, kan anläggningen bli livsfarlig. Till exempel om poolrummet vattenfylls utan att strömmen bryts och vattnet blir strömförande.

Läs också:
El (skräck) på tivoli: ”Helt livsfarligt”