Logga in

Stumpsamlarens uppfinnare: ”Bättre att folk köper direkt av oss”

Publicerad
22 dec 2021, 11:30
| Uppdaterad
16 nov 2022

I förra veckan skrev vi om en elektriker som fått hjälp att tillverka en ny stumpsamlare till skaltången eftersom den gamla gått sönder. Men – visade det sig – stumpsamlaren är mönsterskyddad och konstruerades ursprungligen av en elektriker som fortfarande säljer den.

Elektrikern Mathias Hultman sökte efter en ny uppsamlare till sin avisoleringstång. Utan den spred han plaststumpar över golven var han än arbetade. Ett oskick för den noggranne att behöva städa så fort man skalat kabel! Hans efterlyste hjälp i en Facebookgrupp och det ledde till att en annan gruppmedlem skrev ut en ny uppsamlare med en 3D-skrivare. Men faktum är att stumpsamlaren är mönsterskyddad. Och det visade sig att vår artikel från förra veckan inte är den första vi skrivit om produkten. Redan 2008 nämndes den lilla plasthylsan för tänger av Knipexmodell i tidningen Elinstallatören.

Hjälp från Facebook:
3D-utskrivna stumpsamlare: ”De fungerar underbart”

Elektriker som utvecklar:
Svante duttsar slangutsläpp: ”Jag gillar när det blir snyggt”

– Det var bra respons redan då. Vid den tiden var det många elektriker som använde tänger från Knipex för avisolering. Jag sålde en bit över 1 000 stumpsamlare.

Det säger Anders Bengtsson på telefon efter att ha läst vår senaste artikel om kopian på hans egen uppfinning. 

– Jag kommer inte sätta dit han som skrev ut kopian, men det är mycket bättre om folk köper uppsamlarna från oss. Produkten är mönsterskyddad och jag har mycket bevis på att jag var först med idén, säger Anders Bengtsson. 

Han fick idén när han själv arbetade som elektriker och tyckte att det var irriterande att behöva städa upp kopparbitar och plaststumpar överallt. På den tiden var 3D-skrivare ovanliga. Anders Bengtsson gjorde sin prototyp i krympplast. Han fick stöd från Almi och kontaktade ett plastföretag som gjorde ett pressverktyg som kunde tillverkade samlaren. Hela utvecklingsarbetet tog flera år. Han sålde in sin produkt till flera elgrossister och utvecklingsresan fick honom att inse att han var sugen på ett karriärbyte. 

– Det var stumpsamlaren som var startskottet för mig som fick mig att inse att jag ville jobba med produktutveckling. 

Anders Bengtsson gick en utbildning inom produktutveckling. Han kombinerade sin bakgrund som lantbruksson och uppfann en stängselöppnare som gör att bönder kan öppna hagar och elstängsel utan att kliva ur traktorn. I dag driver han två ehandelsplatser, leksakscity.se och bonden.se.

Mer produktutveckling:
Elektrikern Tobias satsade familjens besparingar på ett bättre kabelavslut – prisades

– Om du går in på bonden.se och söker på stumpsamlare hittar du uppsamlaren där. Vi har den fortfarande kvar på lager, säger Anders Bengtsson.