Logga in

”Jag visste inte vad ett kapillärrör var, så jag klippte av det…”

Publicerad
19 jun 2023, 10:54

Han lyssnar på Deathcore och popmusik från 1970-80-talen när han jobbar, bjuder vännerna på tjälknöl av älg och tycker att dator och telefon är lika viktiga verktyg som skruvmejseln. Möt Patrik Hedlund, elektriker i Hudiksvall.

Dagens arbete, bl a med driftsättning av ljuskronorna.

Vad jobbar du med just nu?

– I går var jag hos en villakund och kopplade in styrning till ett kylbatteri på ett FTX-aggregat. I dag är jag ute på en stor kontorsrenovering och driftsätter belysning och markiser i ett KNX och Dali-system som jag förprogrammerat.

Vad jobbar du helst med?

– Fastighetsautomation och belysning tycker jag är riktigt kul, och jobbar då helst med KNX och Dali i både små och stora projekt. Det finns en sådan bredd inom tekniken, vilket gör att man ständigt kan utmana sig själv och lära sig nya saker.

I köket med sänkt tak. Kulokablarna bortrivna och ersatta med VP-rör och lösa RK. Här har Patrik rivit bort lite och isolerat ledarna.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag var hos en kund för en badrumsrenovering och kunde inte hitta matningen till badrummet. I det intilliggande köket visade det sig att taket sänkts under 1980-talet och där ovanför hade de rivit bort gammal kulo men låtit kulodosorna i porslin sitta kvar.

I stället för klamrad kulo hade de dragit VP-rör med endast svart RK och dessa avslutades 1-2 decimeter från kulodosorna. Där fick de nakna RK-ledarna hänga i luften in på skruvplintarna. Eftersom det var ett råttbo vid varje kulodosa så saknades det naturligtvis lock också. Det slutade med att all el i hela huset fick dras om.

“All utveckling går så fort och elektrikeryrket är inte längre detsamma som för 10 år sedan. Dator och telefon är i dag lika viktiga verktyg som skruvmejseln.”

Patrik Hedlund, elektriker i Hudiksvall

Fler projekt:
Vattentankar och solceller gör orangeriet självförsörjande på el och värme

Läs också:
Pungdosa: Justerbar ring förenklar installationen

Bjud på ett misstag du har gjort.

– När jag var ny på service blev jag skickad till en privatperson för att byta en kapillärrörstermostat i ett äldre ventilationsaggregat. På en sådan termostat finns ett kapillärrör och en bulb med en gas/vätska. Termostaten skulle monteras i en kopplingsbox och bulben skulle fiskas in och monteras inne i ventilationsaggregatet.

Jag visste dock inte vad ett kapillärrör var, så jag klippte av det för att lättare kunna montera termostaten. Sedan skarvade jag det jag trodde var en kabel med en Wago. Först två månader senare, när jag läste en tråd på Byggahus.se där en annan elektriker beskrev en liknande termostat, som jag insåg mitt misstag. Jag åkte direkt tillbaka till kunden med en erfarenhet rikare och bytte termostaten till en ny.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag umgås med min sambo, tränar och kollar gärna på tv-serier. Jag engagerar mig även i olika elforum som till exempel Fluxio.se och KNX Sverige på Facebook.

Hur gör du kontroll före idrifttagning?

– Jag meggar, kontinutetsmäter skyddsjorden, testar jordfelsbrytare och spänningsmäter. Om jag kopplat en ny elcentral börjar jag alltid i spänningslöst tillstånd med att sumra (med en multimeter) neutralledare före och efter jordfelsbrytarna mot skyddsjordskena. Slår av och på jordfelsbrytarna för att se att slutning av neutralledare fungerar samt att rätt neutralledare går till rätt neutralledarskena. Sedan slår jag på huvudbrytare och jordfelsbrytare och spänningsmäter i alla kombinationer för att i slutändan slå på dvärgbrytarna.

Ett av favoritverktygen. Här laddas ändringar in trådlöst i respektive berörd KNX-apparat.

Vad stör du dig på?

– Dålig planering och tidspress som gör att slutresultatet blir dåligt och kanske även onödigt dyrt.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Kan man ha ETT favoritverktyg?? CC-22 kabelsax och dator skulle jag säga får hamna på delad förstaplats.

Dold talang?

– Jag har hyfsat lätt för att komma ihåg olika årtal eller tidsperioder.

Första du gör på morgonen?

– Äter frukost och kollar på Nyhetsmorgon på TV4.

Bästa musiken att jobba till?

– Jag lyssnar främst på Deathcore och popmusik från 1970-80-talen. ”Entombment of a machine” med Job for a cowboy, ”Lost Weekend” med Lloyd Cole and The Commotions och ”When love breaks down” med Prefab Sprout är tre klassiker som jag brukar återkomma till.

Branschengagemang:
Elektriker skippar dubbelmatad dosa

Hundbesök och byggsopor efter framtagning av det äldre trägolvet.

Senaste hemmafix?

– Vi har rivit ut ett slitet parkettgolv och tagit fram ett fint gammalt trägolv i vardagsrummet i vår bostadsrätt.

Vilken kollega vill du hylla?

– Min kollega Albin Sjölander. Han är en jätteduktig och pålitlig elektriker som alltid är redo att hjälpa till och som sällan har en sur min.

Vad läser du helst om i Elinstallatören?

– Allt kring KNX och teknik är intressant. Väldigt bra med jämförelser av till exempel laddboxar. Även framtidsspaning är intressant, eftersom all utveckling går så fort och elektrikeryrket inte längre är detsamma som för 10 år sedan. Dator och telefon är i dag lika viktiga verktyg som skruvmejseln.

 Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Tjälknöl på älg med potatisgratäng.