Logga in

Husägare riskerar fängelse för olaglig elkoppling – ”glömde ta bort den”

Publicerad
16 jan 2023, 06:00

Med hjälp av en elhandske kopplade en husägare i Degerfors förbi elmätaren. Nu åtalas han för elstöld av uppemot 33 000 kilowattimmar el över flera års tid.

Det var när en elmätare skulle bytas som den fräcka elkuppen uppdagades hos en familj i Degerfors. Energibolaget misstänker stöld av uppemot 33 000 kilowattimmar el över flera års tid.

”Självklart finns fara för elsäkerheten… skulle en olycka ske i huset eller en brand starta ligger man inte så bra till, om anläggningen visar sig vara manipulerad – varken rättsligt eller gentemot försäkringsbolaget”

Magnus Johansson, elnätschef Degerfors Energi

Mer om elmätare:
Eon tog betalt för omätt ström – godkänt av Arn

Läs också:
Eon: Byt brytare om du vill ha anläggningen godkänd

Enligt en anställd hos energibolaget Degerfors Energi har husägaren kopplat sig till elnätet innan elmätaren. Via en egen 16A-elhandske var det sedan möjligt att koppla in och ur sig när han ville, och på så vis stjäla el.

Hur är det ens möjligt? Ska det inte vara svårt att göra ingrepp vid elmätaren?

– Tyvärr är det nog möjligt på vissa ställen med goda förkunskaper och ett gott hantverk, trots kåpor och plombering. Det beror på hur anläggningen i huset är utförd från början. En äldre anläggning är oftast lättare att manipulera än en nyare, säger Magnus Johansson, elnätschef hos Degerfors Energi.

Varför tror ni att mannen gjorde det här ingreppet i elanläggningen?

– Generellt sett går väl strömstöld ut på att spara pengar genom att minska fakturan från både elnätsbolaget och elhandlaren. Vid ”smart” strömstöld kopplar man inte förbi hela husets förbrukning, för då registrerar ju mätaren 0 kWh och då upptäcks det lättare.

Troligen har den omätta elen gått vidare till någon typ av energikrävande utrustning, som elvärme. Det uppskattade värdet av elstölden är 17 231 kronor. Energisparåtgärder kan dock ha bidragit till att minska elanvändningen. Därför sänker energibolaget sitt krav till 12 923 kronor.

Fastighetsägaren är åtalad och riskerar böter eller fängelse i högst ett år. Den 17 januari 2023 hålls förhandlingarna i Örebro tingsrätt.

Den åtalade husägaren, en man i 60-årsåldern, nekar till brott. I polisens förhör säger han att inkopplingen gjorts för att kontrollera att den mätta elen stämmer med solcellsanläggningens mätare. Syftet var att under en kort stund göra en egen mätning, men att han sedan glömde att ta bort den olagliga kopplingen.

Familjen har också gjort flera investeringar i energiförbättringar under de senaste åren. Till exempel tilläggsisolering, fönsterbyten, kamininstallation och solceller. Därför ska energiåtgången i huset ha minskat.

Enligt en anställd hos Degerfors Energi är det dock inte möjligt att mäta effekt från solcellerna på det sätt som påstås. Energiförbättringarna kan inte heller förklara hela den minskade elförbrukningen hos mannen.

Mycket kan gå snett:
”Mänskliga faktorn” orsak till 400 volt i eluttagen

Fanns någon fara för elsäkerheten i huset?

– Självklart finns fara för elsäkerheten. Ofta har den som försöker sig på en sådan manöver eltekniska kunskaper. Men skulle en olycka ske i huset eller en brand starta ligger man inte så bra till, om anläggningen visar sig vara manipulerad – varken rättsligt eller gentemot försäkringsbolaget, säger Magnus Johansson.