Logga in

Elfelskalendern lucka 20: ”Tar väl max tre timmar extra att göra”

Publicerad
20 dec 2022, 06:15

”Jag åkte ut till en kund för att sätta upp två nya utanpåliggande uttag, hade chansat och köpt med mig jordade. Men allt hos kunden är ojordat. Kommer överens om att jorda allt i vardagsrummet. Tänkte att detta tar väl max tre timmar extra att göra.

När jag kommer till denna dosa i vardagsrummet, satt det ett uttag under den som jag började försöka tråda om, men jag kände direkt rörstopp. Konstigt i så här korta rör tänkte jag och försökte mig på nästa rör. Samma sak. Tog till slut en bild med mobilkameran och såg bara puts. Förklarade problemet för kunden, att jag måste antingen spika utanpåliggande kabel, eller bila upp den alldeles nymålade väggen för att skarva rören 5–10 cm. Kunden ville ha osynliga kablar. 

mer om knas i hus
”Livsfarliga elfelet stod det inget om i besiktningsprotokollet”

Läs också:
Köpte ”Ernst-hus”: ”Jag var naiv och borde ha gjort en noggrann elbesiktning”

Vid dagen för återbesöket knackar jag försiktigt upp ovanför dosan, men ju mer jag tar bort och ju längre jag följer kablarna ser jag inga rör, då fattar jag att den som gjort det här har nog skitit i rör från enklaste punkt. Efter samråd med kund så fick jag även bila upp andra sidan av väggen och taket, där jag slutligen hittade rörändarna.

FK hade bara tejpats med eltejp där den var förlagd i putsen. Från dosan gick matning från annan dosa, uttag på andra sidan rummet. Har stött på många fullösningar, men detta hamnar nog på pallplats över lathet/idioti.”

Filip Valdevi

Elfelskalendern lucka 20: ”Tar väl max tre timmar extra att göra” Elfelskalendern lucka 24: ”Hemmapulare – suck!” Elfelskalendern lucka 23: Sitter sådana aggregat överallt på hotellet Elfelskalendern lucka 22: Modernt badrumsskåp med jordat uttag på gammal 2-ledarinstallation Elfelskalendern lucka 21: Man var nog inte nöjd med armaturens ursprungliga placering Elfelskalendern lucka 19: ”Råkade titta på anslutningen på en foodtruck” Elfelskalendern lucka 18: Det har skjutits lite från höften kan man säga Elfelskalendern lucka 17: På sommaren flyttar han korvarna från elcentralen till kylskåpet Elfelskalendern lucka 16: Äh, låt den hänga där bara, ingen som bryr sig Elfelskalendern lucka 15: Om jag har kopplat matningen till x-plintar? Ingen aning. Elfelskalendern lucka 14: Hur var det nu med proppskåp i badrum? Elfelskalendern lucka 13: 63A-handskar på en 6 mm² kabel … Elfelskalendern lucka 12: ”Centralen sitter vid golvet där nere” Elfelskalendern lucka 11: Fk går i gemensamt rör direkt från brytare med 200 A ­säkring Elfelskalendern lucka 10: ”När vi gör om köket fyra år senare hittar jag felet” Elfelskalendern lucka 9: De som flyttade ut tyckte kopplingen var ok Elfelskalendern lucka 8: Innovativ matning av uttagsgrupp i tvättstugan Elfelskalendern lucka 7: Gick det för fort? Elfelskalendern lucka 6: ”Någon har varit klok och gjort skruvarna spänningslösa” Elfelskalendern lucka 5: Har några säkringar som löser Elfelskalendern lucka 4: Saknade behörighet och ”hade dåligt med klammer” Elfelskalendern lucka 3: ”Man ’orkade’ inte dra om trådarna” Elfelskalendern lucka 2: ”Fick syn på något brunt framför jordfelsbrytaren” Elfelskalendern lucka 1: ”Jag döpte armaturen till ’kakburken’ ”