Logga in

”Livsfarliga elfelet stod det inget om i besiktningsprotokollet”

Publicerad
3 okt 2022, 17:08
| Uppdaterad
7 okt 2022

Elinstallatörens reporter Charlotta von Schultz gjorde en överlåtelsebesiktning och fick veta att det fanns såväl fukt som otätheter i drömhuset. Elfelen? De blev en senare överraskning.

Runt millennieskiftet tittade vi in hos pappas granne på landet för att hälsa på en valp. Dvärgschnauzern Oskar var verkligen supersöt – men det var huset som dröjde sig kvar i minnet. När stället 20 år senare var till salu tvekade vi inte. Efter en nervig budgivning var drömkåken vår.

Rättsfall:
Han köpte drömhuset – som kryllade av elfel

Läs också:
Tre skäl att INTE starta egen elfirma

I samband med köpet gjordes en överlåtelsebesiktning. Och nog hittade besiktningsmannen ett och annat att anmärka på vad gällde fukt och otätheter – från tak till grund. Något annat hade vi heller inte räknat med, huset är gammalt.

Det livsfarliga elfelet i badrummet stod det däremot ingenting om i protokollet. Att nagelfara elanläggningen ingår ju inte i överlåtelsebesiktningar. Därför fick vi inte veta att ingen jordkabel var framdragen till tvättmaskinens ”jordade” uttag.

Som tur var anlitade vi även en elektriker som gjorde en ordentlig översyn. Att lägga 6 000 pix på en EIO Eltest* låg kanske inte allra överst på makens priolista. Men efter några år som reporter på Elinstallatören hade jag sett för mycket hemmapul på Elfel för att känna mig bekväm.

Efter åtta timmars besiktigande satte elektrikern ett rött kryss i testprotokollet: Ej godkänt. Jordmissen var värst, men det fanns även brända uttag, kablar med fel färg och lite annat smått och gott. Att åtgärda bristerna kostade en slant, men de pengarna känns väl investerade.

Borde liknande elbesiktningar vara obligatoriska i bostäder? Frågan har utretts av Elsäkerhetsverket på uppdrag av regeringen. Slutsatsen blev att nix, det skulle kosta mer än det smakar. En stor del av alla elbränder som inträffar varje år orsakas nämligen av elprylar och spisbränder. De olyckorna försvinner inte av att en massa fasta elinstallationer sätts under lupp. Det finns heller ingen statistik som visar att elbränder och elolyckor har minskat i länder som har krav på elbesiktningar av bostäder.

Läs också:
Inget krav på elbesiktning av bostäder i Sverige

Men Elsäkerhetsverket rekommenderar ändå elbesiktningar när man köper hus byggda före 1970. Och när det gäller vårt hus – byggt långt innan dess – är jag glad att vi kom till skott med den där besiktningen och fick en chans att åtgärda bristerna.