Logga in

Elfelskalendern lucka 22: Modernt badrumsskåp med jordat uttag på gammal 2-ledarinstallation

Publicerad
22 dec 2022, 06:15

”I ett hus som håller på att renoveras kom så turen till hallen, och därmed demontering av lite kulo av 50–60 tals modell, det vill säga med röd, vit och svart färg. 

När jag tittade in i det relativt nyrenoverade badrummet upptäckte jag ett modernt badrumsskåp med jordat uttag. Hur i himmelens namn lyckas man med det på en gammal 2-ledarinstallation? 

mer gamla grejer
Dåtidens dimmer till kristallkronan

mer kalender
Elfelskalendern lucka 15: Om jag har kopplat matningen till x-plintar? Ingen aning.

Matningen var hämtad från en befintlig porslinsdosa vid takarmaturen i hallen där röd naturligtvis är tändtråd till belysningsarmaturen, vit är fas i våra trakter och svart är nollan så så långt  var allt ok, men att uttaget fick 230 V på jorden när man tände i hallen bekymrade tydligen inte installatören, såg fackmannamässigt ut i övrigt. Han hade helt enkelt bara anslutit den gröngula på den röda trots att det framgår att den är till takarmaturen. 

Den vita till takarmaturen är ansluten på den röda i nämnda dosa … lyckligtvis har inget hänt. Kunden har även en handukstork, men som tur är räckte väl inte sladden till uttaget då den förblev oansluten …”

Lars Eriksson, EMJ elteknik i Torsås  

Elfelskalendern lucka 22: Modernt badrumsskåp med jordat uttag på gammal 2-ledarinstallation Elfelskalendern lucka 24: ”Hemmapulare – suck!” Elfelskalendern lucka 23: Sitter sådana aggregat överallt på hotellet Elfelskalendern lucka 21: Man var nog inte nöjd med armaturens ursprungliga placering Elfelskalendern lucka 20: ”Tar väl max tre timmar extra att göra” Elfelskalendern lucka 19: ”Råkade titta på anslutningen på en foodtruck” Elfelskalendern lucka 18: Det har skjutits lite från höften kan man säga Elfelskalendern lucka 17: På sommaren flyttar han korvarna från elcentralen till kylskåpet Elfelskalendern lucka 16: Äh, låt den hänga där bara, ingen som bryr sig Elfelskalendern lucka 15: Om jag har kopplat matningen till x-plintar? Ingen aning. Elfelskalendern lucka 14: Hur var det nu med proppskåp i badrum? Elfelskalendern lucka 13: 63A-handskar på en 6 mm² kabel … Elfelskalendern lucka 12: ”Centralen sitter vid golvet där nere” Elfelskalendern lucka 11: Fk går i gemensamt rör direkt från brytare med 200 A ­säkring Elfelskalendern lucka 10: ”När vi gör om köket fyra år senare hittar jag felet” Elfelskalendern lucka 9: De som flyttade ut tyckte kopplingen var ok Elfelskalendern lucka 8: Innovativ matning av uttagsgrupp i tvättstugan Elfelskalendern lucka 7: Gick det för fort? Elfelskalendern lucka 6: ”Någon har varit klok och gjort skruvarna spänningslösa” Elfelskalendern lucka 5: Har några säkringar som löser Elfelskalendern lucka 4: Saknade behörighet och ”hade dåligt med klammer” Elfelskalendern lucka 3: ”Man ’orkade’ inte dra om trådarna” Elfelskalendern lucka 2: ”Fick syn på något brunt framför jordfelsbrytaren” Elfelskalendern lucka 1: ”Jag döpte armaturen till ’kakburken’ ”