Logga in

Årets mest lästa artiklar 2022

Publicerad
30 dec 2022, 14:16

Han bor i en liten etta, men förbrukar lika mycket som tre villor. Mysteriet med datanördens extrema elanvändning samt smarta hustips från elektriker för att spara el. Här är årets tio mest lästa artiklar.

De mest lästa artiklarna på elinstallatoren.se handlar om elanvändning – hög och låg – och skrämmande elfel. Här är listan med läsarnas favoriter:

1. Mysteriet med datanörden och den extrema elförbrukningen

Mannen bor i en liten etta men använder lika mycket el som tre villor. Kommunen, som betalar hans boende, bytte elarmaturen i lägenheten och sänkte amperetal på säkringar och timers. Det gillade inte mannen, som vände sig till hyresnämnden.

2. 22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Under sommaren och hösten har elpriserna periodvis varit skyhöga. Då är goda råd dyra, och tips för att spara el blir populära.

3. Kunden klagade på bergvärmen – och dissade elpatronen

En småhusägare i Småland installerade ett bergvärmesystem, men valde bort elpatronen. Under vintern nådde inomhustemperaturen knappt 14 grader. Kunden menade att det inte ska behövas elspets och tog frågan till Allmänna reklamationsnämnden (Arn).

4. Hemmagjorda proppar: ”Inga hinder för 500 ampere”

En skrämmande upptäckt väntade elektrikern som kollade matningen till garaget i en äldre villa. I elcentralen fanns de mest kreativa proppar han någonsin sett. 500 ampere eller mer kunde passera i ledningarna.

5. Mardrömsinstallation – och samma firma satte upp solceller på 13 grannhus

Besiktningsmannen Richard Nyberg höll på att trilla baklänges när han kom till huset i Bålstatrakten som fått en ny solcellsanläggning. Bland annat var lastbrytaren felkopplad. Den bröt förutom fas och nolla även skyddsjorden.

6. Nya el-listen: Kunden vrider fast eluttagen själv

Eluttag sitter inte alltid där vi bäst behöver dem. För att underlätta har ett värmländskt företag utvecklat en el-list med flyttbara uttag. Kablarna löper inuti listen och den boende kan flytta uttagen längs listen. Så här går det till.

7. Så mycket har vi sparat på våra solceller

Kalkylen för Lars-Göran Hedins solpanelsinvestering sprack totalt – på ett bra sätt. Det höga elpriset minskade återbetalningstiden till en handfull år. Läs mer om hans siffror i den uppskattade krönikan.

8. Tvist om materialpåslag – elfirman hamnade på Svarta listan

En kund jämförde elinstallatörens materialpriser med produkter i näthandeln. På tok för dyrt, tyckte kunden, och Allmänna reklamationsnämnden höll delvis med. När elinstallatören vägrade betala tillbaka mellanskillnaden hamnade han på Svarta listan. Men spelade det någon roll?

9. Superkabel dras från Berlin till Haparanda

Överföringskapaciteten ska bli ”motsvarande bredband för 610 miljoner Netflixanvändare”. Den nya superfiberkabeln förläggs just nu på Östersjöns botten och beräknas vara klar i sommar.

10. ”Kalkylen för solceller har ändrats dramatiskt i Sydsverige”

För tre år sedan gav Energimyndighetens solelsportal en återbetalningstid för solceller om i snitt 21 år. Det har ändrats radikalt. Vi har tagit reda på hur snabbt man kan få igen pengarna i alla elprisområden. Extra glatt blir det i elprisområde tre och fyra.