Logga in

Mardrömsinstallation – och samma firma satte upp solceller på 13 grannhus

Publicerad
31 okt 2022, 08:17

Vad sägs om en felkopplad lastbrytare som förutom fas och nolla även bryter skyddsjorden? Här är installationen som fick besiktningsmannen Richard Nyberg att baxna.

– En riktig mardrömsinstallation. Bara slarv, och det värsta är att det finns ytterligare 13 hus som samma installatör har gjort, säger besiktningsmannen Richard Nyberg, som driver Nybergs El & Konsult AB i Västerås.

Läs också:
Solceller – ”nästan alla installatörer gör misstag”

Det var i början av oktober som han upptäckte den ovanligt usla installationen vid en besiktning i Bålstatrakten. Och visst förskräcker bilderna.

Vad sägs om den felkopplade lastbrytaren som förutom fas och nolla även bryter skyddsjorden? En sådan miss gör knappast en elektriker. Foto: Richard Nyberg.
DC-kablage som hänger och dinglar, oklamrat och oskyddat, imponerar inte heller. Foto: Richard Nyberg.
Ett annat oroande exempel är T-bulten som inte nyper fast i skenan, vilket i värsta fall kan leda till att installationen blåser av taket. Foto: Richard Nyberg.

Richard Nyberg är certifierad besiktningsman inom el, styr och solceller. Hittills i år har han inspekterat runt 30 solcellsanläggningar. Från små villainstallationer på 5 kW till solcellsparker i 2 MW-klassen.

De allra flesta installationerna är betydligt bättre än skräckexemplet ovan.

–  Men nästan alla installatörer gör något misstag, och det är ytterst sällan en anläggning klarar sig helt utan anmärkningar, säger Richard Nyberg.

Bland de brister han ofta upptäcker finns dåliga infästningar, felplacerade lastbrytare och bristande dokumentation för allt från isolationsmätningar och snö- och vindlastberäkningar till produktblad och garantivillkor.

Richard Nyberg listar:
Sex vanliga tabbar när solceller installeras

Expertfrågan:
Måste jag ha cert för att installera solceller?

När det gäller kabelförläggning och genomföringar tycker Richard Nyberg däremot att branschen har gjort en uppryckning på senare år. Han ser inte lika ofta kablar som hänger och slänger som tidigare, och kablaget dras ofta skyddat i slang.