Logga in

Så mycket har vi sparat på våra solceller

Publicerad
29 aug 2022, 08:14

Det är ett evinnerligt upprepande av hur höga elpriserna ska bli. Därför är Elinstallatörens reporter Lars-Göran Hedin extra tacksam över att hans solcellskalkyl har spruckit.

Det går inte en dag utan att vi påminns om det elände som nu präglar världen. Rysslands anfallskrig mot Ukraina lämnar ingen oberörd, inte heller skenande inflation och galopperande energipriser.
På morgonen denna dag kunde jag läsa i mobilen att elpriset i Sverige är det högsta någonsin – 4.47 får de arma sydsvenskarna betala per kWh. Och förmodligen kan vi vänta oss än högre pris längre fram i höst när Europa börjar känna av Putins avstängda gaskranar på allvar.
Man kunde ju deppa ihop för mindre …

Mer om Lars-Göran och hans solceller
”Det finns bevisligen en problematik med likström och jordfelsbrytare typ A”

senaste om solceller
Kunden fick inte logga in i sin egen solcellsanläggning

Jag kan inte låta bli att lida med hyresvärden som huserar data-nörden i Karlstad som Elinstallatören berättat om. Trots att han bor i en liten lägenhet får hyresvärden betala tusentals kronor i månaden för strömmen till hans datorer, hårddiskar och vad allt det nu är han fyllt sin enrummare med. Hur ser den elräkningen ut framöver?

Men för egen del finns det en helt annan sida av det här. Det tackar jag solen för, eftersom kalkylen för min och hustruns solpanelsinvestering nu har spruckit alldeles. Hela klabbet kostade 450 000 kronor, men investeringen kommer att ha betalat sig på bara en handfull år – som prisbilden nu ser ut för energi i olika former.

”Men nu är det solel som är bränslet – båda bilarna är bytta mot elbilar, med nära nog samma inköpskostnad som de tidigare. Så för oss har bränslekostnaderna blivit lika med noll.”

Sedan många år har jag fört in hushållets ekonomi i ett excel-ark för att ha koll på kostnaderna. Med den här verklighetsbaserade statistiken kan jag konstatera att elräkningarna minskat med dryga 30 000 kronor under det år solanläggningen producerat ungefär 75 procent av en el vi konsumerar. Räknat på de elpriser vi sett det här året, och sannolikt kan väntas oss också framöver, är värdet på den besparingen dubblerat.

Nästa stora inbesparing handlar om det som hänt med priserna på bensin och diesel. Innan vi blev solelsproducenter hade vi två bilar i hushållet – en bensinare och en dieselbil. Vi kör dem ungefär 3 000 mil om året, totalt. Med dagens bränslepriser på mackarna skulle vi lägga närmare 40 000 kronor om året på fossila bränslen. Men nu är det solel som är bränslet – båda bilarna är bytta mot elbilar, med nära nog samma inköpskostnad som de tidigare. Så för oss har bränslekostnaderna blivit lika med noll. Totalt närmar sig därmed vår årliga besparing 100 000 kr under kommande år. Så länge skatte-lättnaden för såld solel finns kvar kan vi dessutom lägga ytterligare 8 000 kr till vinstpotten. Så nog lönar det sig fett att installera solceller.

Läs också:
Skuggprofessorn: ”Nyttan med sådana optimerare är begränsad”

Du som är elinstallatör är bara att gratulera. Dina kunder har större intresse för solel än någonsin tidigare och själv har du kanonargument att späda på det intresset med. Glöm bara inte att sälja in ett batterilager och byte till elbil när du snackar med -kunden. Då blir affären ännu större!