Logga in

Hemmagjorda proppar: ”Inga hinder för 500 ampere”

Publicerad
16 nov 2022, 15:39

När elektrikern felsökte villan fick han ”en konstig känsla av att allt inte stod rätt till”. Och mycket riktigt. I garagets elcentral fanns de mest kreativa proppar han någonsin sett.

Elektrikern kollade matningen till garaget i en äldre villa, och då gjorde han en skrämmande upptäckt.

– Jag följde kabeldragningen till tre säkringar för några trefas-uttag. Hela tiden hade jag en konstig känsla av att allt inte stod rätt till, och så var det. När jag skruvat ur säkringarna och mätte var det fortfarande kräm i kabeln, säger Markus Kajerlöv som jobbar hos Källströms Elektriska i Tibro.

“Att göra som hemmafixaren i det här huset är inget jag rekommenderar, om man inte vill elda ner sin bostad.”

Markus Kajerlöv, elektriker i Tibro

Konsekvenser:
”Många hemmafixare tänker nog inte så ofta ’vad händer sedan?’ ”

Läs också:
Helt vanlig nerjordning av parter eller ”källarjockelösning på übernivå”?

Inuti garagets elcentral fann han de mest kreativa proppar han någonsin sett. Propparna var hemmagjorda med 5×1,5 mm2 koppartråd i. Någon hade också tagit bort toppmetallen och därefter hällt i lödtenn.

Byglarna gick vidare på ovansidan till tre andra säkringar. Trefasuttagens kopplingsdosor ledde till nya och åter nya dosor.

Egenfixad propp

– Det är det värsta jag sett. Gjort för att säkringarna aldrig ska lösa ut. Inga hinder för 500 ampere eller mer i ledningarna. Ett livsfarligt hantverk. Det kunde ha börjat brinna i kablarna när som helst, säger Markus Kajerlöv.

Han tror att lösningen ordnats av någon som till exempel ville svetsa ofta och tröttnade på att säkringarna löste ut gång på gång. Men det handlade också om okunskap. Exempelvis fanns dragningar via fasadmätarskåpet som tål mer ström.

”Helt galet. Säkringen är ett skydd, inte ett hinder” säger en kommentator i Facebook-gruppen Elfel där Markus Kajerlöv lagt upp bilder på propparna.

Kan gå illa:
Hantverkar-vd:n efter olyckan: ”Billigare göra själv än att elektriker ska lägga slangarna”

Han har nu dragit om elen i hela huset och satt in en ny elcentral i garaget.

– Att göra som hemmafixaren i det här huset är inget jag rekommenderar, om man inte vill elda ner sin bostad, säger Markus Kajerlöv.