Logga in

Mysteriet med datanörden och den extrema elförbrukningen

Publicerad
9 aug 2022, 13:55

En hyresgäst i en liten etta förbrukar lika mycket el som tre villor. Ingen vet varför trots att alla installationer har kollats. Mannen själv betraktar elen som närmast avstängd och klagar över att han inte kan leva ett normalt liv.

Det är en långdragen och konfliktfylld historia som tidningen Hem & Hyra beskriver. Hyresgästen, en man i 50-årsåldern, vräktes men överklagade och efter beslut i hovrätten bor han kvar.

Läs också:
Elanvändningen ökade 50 procent efter elfirmans ”optimering”

Läs också:
”Förvånade att nätbolagen inte förbereder sig på att det blir mycket hemladdning”

Bakgrunden är att Karlstad kommun betalar hans boende och mannen har kommit upp i elräkningar på 7000 kronor i månaden trots att lägenheten är liten. Varför är det ingen som kunnat klarlägga helt.

Mannen äger stora mängder datorutrustning och har haft en byggfläkt ständigt påslagen på sin inglasade balkong. En värmekamera ska ha mätt en temperatur på 25 grader på balkongen mitt i vintern.

Hyresgästen medger att han använt mer el än andra, men inte så mycket som kommunen hävdar. Han förnekar att han sysslar med mining av kryptovalutor, något som kan suga stora mängder el.

– Jag är en sådan som andra kallar datanörd. Jag har datorer, hårddiskar och annan datautrustning som står på dygnet runt. Eftersom det blir varmt av datorerna har jag även en AC, säger han till Hem & Hyra.

För att komma till rätta med den extrema åtgången har kommunen bytt ut el-armaturen och sänkt amperetal på säkringar och timers. Det gjorde att elförbrukningen halverades, men även efter det går det åt sex gånger så mycket ström som normalt hemma hos mannen.

Kommunen misstänker därför att han manipulerat elen för att få ut mer effekt. Mannen har bland annat satt en skarvsladd och grenuttag i badrummet för att kunna utnyttja tvättmaskinens 10 ampers kontakt. Den har han senare tagit bort. Han erkänner däremot att han mixtrat med timers som kommunen satt dit.

– 999 står det där. Det är alltså 999 minuter, men egentligen tror jagt de ställt in den på 10 minuter. Men det är enkelt att ändra.

Mannen anser själv att elen är i det närmaste kapad och att han inte kan leva ett normalt liv på grund av kommunen, som han i många år processat mot i flera sammanhang.

Läs också:
Hjalmar avslöjar hemmets energibovar

– Min server är på 2000 watt, datorn på 1000, varje hårddisk är på 2-300 watt och jag har nästan 20 stycken sådana. Men tyvärr kan jag ju inte ha igång dem nu så ofta på grund att jag har inte har ström.

Att han “inte har ström” har gjort att mannen återigen vänt sig till hyresnämnden. Hans ståndpunkt är att han nu har för lite el.

– Jag vill veta om man verkligen ska leva med två ampere, säger mannen till Hem & Hyra.