Logga in

Är koppar mot aluminium helt fel eller okej under vissa omständigheter?

Publicerad
21 nov 2022, 08:14

Elektrikern blev rejält överraskad när han öppnade elcentralen vid en byggarbetsplats. Utgående 16 mm2 kopparkabel var lagd direkt på inkommande aluminium, uttaget från 250 ampere effektbrytare. Var det okej att göra så?

När elektrikern öppnade den stora elcentralen vid en byggarbetsplats i norra Sverige väntade en överraskning. Utgående kabel var 16 kvmm koppar medan inkommande var aluminium, uttaget från 250 ampere effektbrytare. Kablarna var lagda direkt mot varandra, kardel mot kardel.

“Att bara lossa lite på plinten och sticka in en tråd är galet. Ska man plocka ut koppar från en alu-servis finns det utmärkta plintar och skenor att köpa”

BJörn Pålsson, elektriker i Skåne

Mer om elcentraler:
”Det kan vara tufft för plast i vissa lägen”

Läs också:
Elcentral i badrummet – är det ok?

– ”Oh shit” tänkte jag. Det där är inte bra. Dels med tanke på avsäkringen, och så ska man inte blanda koppar och aluminium, säger Simon Brännström, elektriker i Råneå.

Han berättar om sin upptäckt i Facebook-gruppen Elfel, och diskussionen blir livlig. Är det okej att göra på det viset i något fall? Kanske då det handlar om en provisorisk installation, som här, eller om kabeldragningen inte är så lång?

Åsikterna går isär, men Simon Brännström tycker ändå att det är ett mysterium att någon gjort som i centralen han öppnade. Där fanns uttag (63 ampere CEE-don) samt knivsäkringar som kunde ha använts. Han kan bara spekulera om orsakerna.

– Det kan vara en sorts tjyvkoppling av någon som ville ha mer ström än vad de egentligen kunde ta ut, säger han.

Att det skulle vara okej att lägga ihop koppar- och aluminiumkablar på det här sättet tycker han ändå inte. Det spelar ingen roll om elcentralen bara skulle finnas där i några månader under byggtiden och sedan rivas.

– Man får gå från aluminium till koppar, men då måste man använda godkända övergångar, säger Simon Brännström.

Joakim Grafström

I det instämmer Joakim Grafström, teknisk expert hos SEK Svensk Elstandard. Han menar att det är vanligt att inkommande kablar till större elcentraler har aluminiumledare. Det som då är viktigt är att använda plintar/anslutningsklämmor/skarvklämmor som är avsedda för aluminiumledare. Det ska framgå av tillverkarens anvisningar.

– Om det är för tillfälligt bruk eller mer varaktigt spelar ingen roll. Inte heller hur långa kablarna är. Det är anslutningens skarvning som är utmaningen, säger han.

Vad kan i värsta fall hända om man gör kombon koppar-aluminium fel?

– Problemet med att sammankoppla dessa är att koppar är en ädlare metall. Det gör att aluminium vittrar sönder om det är i direkt kontakt med koppar (eller någon annan ädlare metall). Därför behövs en ”buffert” med en neutral metall emellan, säger Joakim Grafström.

Fler överraskningar:
”Brutalaste elfelet hittills i min karriär”

Elektrikern Björn Pålsson i Skåne deltar också i Facebook-diskussionen. Han menar att det finns tre huvudsakliga anledningar till att inte göra som på bilderna:

  • Utan plintar, eller om plintar används som är olämpliga för aluminium, riskerar kablarna att vittra sönder. Saker kan på sikt lossna och i värsta fall orsaka varmgång.
  • Koppar och aluminium har olika temperaturegenskaper.
  • Det blir felaktigt moment på kablarna.

– Att bara lossa lite på plinten och sticka in en tråd är galet. Ska man plocka ut koppar från en alu-servis finns det utmärkta plintar och skenor att köpa, säger han.