Logga in

En riktig bubbelkopp: ”Det hade stått och marinerat ett tag”

Publicerad
27 maj 2024, 05:00
| Uppdaterad
24 maj 2024

Kretskortet var utbytt och jacuzzin startade, men jordfelsbrytaren löste ut gång på gång. Vad hade hänt?

Reparationen av jacuzzin i en villa bjöd på många överraskningar. David Landin, elektriker hos skånska Energilogistik, åkte dit med instruktionen att byta kretskort till bubbelbadet.

”Vatten hade läckt in i värmarens kopplingsbox, det blev en riktig bubbelkopp. Med tanke på hur det såg ut förstod jag att det stått och marinerat ett tag.”

David Landin, elektriker

Bubbel utomhus:
”Gå in med slang i kapslingar är ingen bra idé”

Läs också:
Så undviker du fallgropar när du installerar spabad

Badrummet hade gjorts om och jacuzzin hade då burits ut. När den sattes in i det nya badrummet ville den inte längre starta.

– När jag bytt kretskort trodde jag att problemet var löst, eftersom jacuzzin fungerade igen. Men sedan började jordfelsbrytaren lösa ut. Jag fick inte heller i gång den touchpanel som man styr vattenstrålar och värmare med, berättar han.

David Landin ringde tillverkaren och fick hjälp att få i gång touchpanelen. Han fick också tipset att öppna boxen där värmaren var kopplad, för att kolla att den fick spänning.

– Då hittade jag det här! Vatten hade läckt in i värmarens kopplingsbox, det blev en riktig bubbelkopp. Med tanke på hur det såg ut förstod jag att det stått och marinerat ett tag. När värmaren sattes i gång löste jordfelsbrytaren ut, säger David Landin. 

Läs också:
Fem detaljer som ger lyx vid badrumsrenoveringen

Ett par alternativ till åtgärder fanns. Antingen köpa en ny värmare eller koppla ur matningen till värmaren i kopplingsboxen.

– Det här var en lite äldre jacuzzi, så kunden valde urkopplingen tills vidare, säger David Landin.