Logga in

Scouter vill ha dyr kabel ”På sikt behöver vi minst 500 meter AXQJ”

Publicerad
27 jun 2024, 11:23
| Uppdaterad
28 jun 2024

Elen på Sveriges största scoutläger Vässarö sköts av ideella med små medel. Deras efterlysningar ger ofta gratis eller billig elmateriel. Men alla är inte lika givmilda. ”Kaxigt att be om en gåva i kabelväg på runt 250 000 kr.”

Text

I början av sommaren har ett flertal markskåp byggts på scoutön Vässarö i Stockholms ytterskärgård. Syftet var att förbättra fördelningen av elen temporärt. Men för det behövdes även kostsamma AXQJ-kablar. På Facebook ställde Niklas Biedermann, till vardags kraftsystemingenjör på Trafikverket, frågan om någon kunde skänka ett tiotal meter av dessa kablar, varav en elektriker skrev ”kaxigt att be om en gåva i kabelväg på runt 250 000 kr plus moms.” 

Reportaget med Drutten:
Drutten: ”Förut var allt material mycket tyngre”

Läs också:
Tekniken bakom Sveriges nya mikronät

Niklas Biedermann är en av eldsjälarna i arbetet på Vässarö. Foto: Hjalmar Insulander

– Det är sällan man får denna typ av kommentar. Men det är väl i och för sig rätt vanligt att många elektriker inte har någon aning om hur all logistik bakom ett bygge går till, vad prylarna och utrustningen kostar, säger Niklas Biedermann.

Vässarö ligger precis i anslutning till Ålands hav och kommer vara hem åt scouter, konfirmander, funktionärer och andra gäster hela sommaren. Eftersom antalet besökare växer för varje år har det medfört nya behov, krav och riktlinjer att förhålla sig till på elsidan. Behovet av fler stugor blir allt större och för några år sedan togs beslutet att uppgradera elnätet på ön. Arbetet sker ideellt av ett tiotal Vässaröentusiaster, med ö-chefen Valdemar Eriksson som auktoriserad elinstallatör. 

Men elmaterial är dyrt, framförallt är kablar kostsamma. För att få tag på rätt prylar vänder sig ofta Niklas Biedermann och Valdemar Eriksson utåt för att hitta sådant som i bästa fall kan skänkas eller köpas till ett bra pris. Bland annat gör de efterlysningar på Blocket och Facebook.

Valdemar Eriksson är chef ute på Vässarö och auktoriserad elinstallatör. Foto: Hjalmar Insulander

– Det finns inte på kartan att vi skulle ha råd att köpa allting. Vi springer inte bara runt och köper nytt hela tiden. Vi skiljer på återbruk och återvinning. Återvinning av material kostar miljön mer än om vi återbrukar material som redan finns, säger Valdemar Eriksson. 

Med varmare temperaturer och en förhöjd risk för brand råder ibland totalt eldningsförbud på Vässarö. Då blir det svårt att laga mat på lägerängarna där scouterna bor i tält. I vissa fall får de inte ens använda gasolkök. För att scouterna ska kunna laga mat på ängarna även i framtiden är visionen att dra el dit och använda induktionsspisar.

Men mer arbete ska göras: Belysning ska bytas ut. På taket till matsalen har 51 solpaneler monterats upp och de ska vara i drift innan årets slut. Storköket ska byggas ut med nästan 100 kvadratmeter och de temporära markskåpen ska driftsättas.

– Tillgången till arbetskraft och material är vår största utmaning. Även om den ideella arbetskraften är i någon mening gratis är tillgången till de som kan jobba med det här ideellt begränsad. Om vi vill göra de här större förändringarna är kablar mest kostnadsdrivande. Att rulla ut en kabel, plöja ner den och installera är lätt gjort, säger Niklas Biedermann.

Tillgången till ideell arbetskraft är begränsad och det mesta av arbetet sker på helger. Till sin hjälp har de Olof Andersson (till vänster i mitten) och Malte Hinas (till höger i mitten). De är nyblivna studenter från el- och energiprogrammet och var konfirmander på Vässarö 2020. Idag hjälper de till att förnya elen på ön och jobbar i skrivande stund med att dra fiber till kapellet. Foto: Hjalmar Insulander

På loftet till en av lägrets lador finns lägrets lager med elmateriel. Likt ett riktigt grossistlager är hyllorna fyllda med alla nödvändigheter som behövs för att uppgradera elen på ön. Mycket av materialet är skänkt. På ena långsidan utomhus står tre trummor med 95 mm aluminiumkabel, som de lyckades få av en byggfirma för en billig peng. 

– Kabeln hade varit byggström och de blev liksom kvar hos byggfirman. Jag hittade den på blocket och lade världens skambud, 12 000 kr. Men jag budade, skrev ihop en trevlig motivering och de svarade glatt och jag fick köpa ett ton kabel för 12 000 kr, säger Niklas Biedermann.

Vässarö har ett eget litet grossistlager på ett loft, där alla nödvändigheter finns. Dock tycker Valdemar Eriksson att det är för stökigt i nuläget. Foto: Hjalmar Insulander

När Valdemar Eriksson och Niklas Biedermann efterlyser material trycker de på att material ska användas  i scoutverksamhet på Vässarö och att arbetet görs ideellt. På Facebook frågade de efter en effektbrytare till sitt reservkraftverk för några år sedan, två veckor senare fick de en på posten från en industrielektriker som inte behövde den. Förutom att söka runt på Blocket eller skicka ut frågor i sociala medier brukar de även vända sig till företag som ska renovera eller riva lokaler. 

Effektbrytaren sitter uppe i reservkraftverket sedan en tid tillbaka. Foto: Hjalmar Insulander

– Vi har goda kontakter med Mathem och när de klappade igen sitt lager i Bromma fick vi vara med i rivningen. Vi skruvade ner ganska mycket elmaterial som var under tio år gammalt, allt från kapslingar till kylmaskiner. Det var kvalitetsgrejer som bara behövde tvättas av och som sedan fungerade alldeles utmärkt, säger Valdemar Eriksson.

När Liljeholmens tunnelbanestation skulle renoveras var Valdemar Eriksson själv på plats och skruvade ner kapslingar som idag sitter uppe på Vässarö. Men både han och Niklas Biedermann försöker även hitta material hos grossister.

–  Det vore kul att komma in hos grossisterna. Vi tror ju att det finns snuttar av kablar som vi kan få. Det är ingen som vill betala fullpris för en skitig kabel. Där vore det roligt att få tag på  kablar som kanske är använda, inte exakt de längderna som vi förväntar oss, eller kanske lite skitiga. Vi tror att det finns, men vi har inte hittat dit ännu, säger Valdemar Eriksson.

Niklas fyller på:

– Sådant skickas ju ändå till skroten, och just aluminiumkabeln har förhållandevis lågt skrotpris. Men det gäller ju att hitta, säger Niklas Biedermann.

Mer om återbruk:
”Jag minns att farfar köpte upp lager från nedlagda projekt”

El till sjös:
Glöm snabbladdning – så får elbåtar lång räckvidd

Ambitionen är att Vässarö ska ha ett ordentligt distributionsnät. Niklas Biedermann  beskriver det nuvarande nätet som grenuttag kopplade i varandra, där varje nybyggd stuga har blivit strömsatt med hjälp av en annan stuga. Förutom att hitta material går mycket av tiden till att jaga folk. Något Valdemar Eriksson också lägger fram som argument när han ska övertala företag att skänka material är att de får ett nytt liv på Vässarö och är bra för miljön.

– Jag tycker också det är tjusningen i det hela. Vi är ju på en ö trots allt och om någonting går sönder går det att hitta en exakt likadan del och man byter den. Till exempel om en kontaktor till en kylmaskin går sönder. Det är så jävla smutt att byta den. Den på lagret är lika bred, har samma spec, hjälpkontaktor och man slipper bygga om kylmaskinen för att den ska passa kontaktorn. Den känslan är ju obetalbar, säger Valdemar Eriksson. 

Det finns mycket kvar att göra på ön. På ett av utedassen har Malte Hinas (längst till höger i bild) installerat en liten solcellsanläggning med batteri. En tanke är att fler dass ska ha solceller. Foto: Hjalmar Insulander