Logga in

”Ett tag funderade jag på att vända i dörren”

Publicerad
23 jan 2023, 05:30
| Uppdaterad
20 jan 2023

Villaägaren hade varit ”hjälpsam” och förberett kabeldragning för elektrikern. Bilderna i Facebookgruppen Elfel väckte stor indignation.

Ett stort mått av diplomati och övertalningsförmåga krävdes för att slutföra installationsjobbet hos en villaägare som renoverade sitt extrahus på tomten. När Robban Nero, elektriker hos Eliva Mätteknik söder om Stockholm, kom till huset hade ägaren ”förberett med lite kablar”.

“Alla som jobbar som installatörer känner igen sig i det här att komma ut till folk som ”kan själva”. De flesta kunder lyssnar på vad man säger, men den här gången fick jag övertala extra mycket.”

Robban Nero, elektriker

Andra exempel:
”Många hemmafixare tänker nog inte så ofta ’vad händer sedan?’ ”

Läs också:
Hemmafixarens misstag när stickproppen skulle bytas

– Han hade dragit kablar under golvet och det gick inte att se om de lagts i rör eller ej. Kabeländar stack ut här och där, men samtidigt hade ägaren inte bestämt var han ville ha eluttagen och elementen, säger Robban Nero.

Förberedelser. Foto Robban Nero

Husägaren sa att han gjort förberedelserna för att fixa kabeldragningen medan ”golvet ändå var uppe”.

Robban Nero lyckades dra ut en av kablarna, som han då antog låg i rör, men inte de andra. De fick klippas vid väggen.

– Jag förklarade för husägaren att jag som installatör måste följa svensk standard och vissa regler. Han tyckte jag var negativ och ett tag funderade jag på att vända i dörren. Men jag lyckades till slut få honom att lyssna, även om han var ganska ihärdig, säger Robban Nero.

Bilderna på kablarna har fått stor uppmärksamhet i Facebook-gruppen Elfel. Många kommentatorer är indignerade över hemmapularens ”förarbete”. Flera berättar om liknande situationer, där de fått merarbete på grund av kunders eget fixande.

– Alla som jobbar som installatörer känner igen sig i det här att komma ut till folk som ”kan själva”. De flesta kunder lyssnar på vad man säger, men den här gången fick jag övertala extra mycket, säger Robban Nero.

Mer eget fix:
Hemmagjorda proppar: ”Inga hinder för 500 ampere”

Åtgärden i stugan blev utanpåliggande dragningar längs golvlisten till uttag och element. Några gamla kopplingsboxar, som kunden ville ha, ersattes med nya Renova-boxar som ser äldre ut.

– Kunden blev ändå lite glad över att han fick svarta kablar i stället för vita. Och han hade trots allt ringt mig för att installationen skulle bli ”rätt och riktig”, säger Robban Nero.