Logga in

Någon hade blandat jord och nolla: ”Fullständigt livsfarligt”

Publicerad
21 maj 2024, 11:13

Uppdraget att flytta spisuttag i en villa ledde till en rad skrämmande upptäckter. ”Det fanns inga skydd alls” berättar installationselektrikern i Visby.

Installationselektrikern Johan Breiler i Visby skulle flytta spisuttag i en villa – ett ombyggt före detta tågstationshus som en kvinna nyligen köpt. Men när han började felsöka upptäckte han att det mesta i anläggningen var fel.

– Den var fullständigt livsfarlig. Det fanns inga skydd alls. Någon hade blandat jord och nolla på samma skena, och dessutom skapat brytning på jord vilket man inte får göra, säger han.

”Det behövs fler åtgärder – jag har lämnat besiktningsprotokoll och rekommendationer.”

Johan Breiler, installationselektriker

Fler elfel:
”Ändarna är påtvinnade på stiften i ett CEE-intag i en byggcentral”

Läs också:
”Det var en sörja av myror”

Jordfelsbrytaren i tvättstugan löste inte ut, och när Johan Breiler testade centralen med installationsprovare blev det inget utslag. Då drog han öronen åt sig.

– Det visade sig att husets tre centraler var felkopplade. Jag fick göra om allting i den nyare delen av elanläggningen. En hemmapulare måste ha installerat den, säger Johan Breiler.

Dosan till golvvärmen och tejpad jordning. Foto: Privat

Under arbetet hittade han fler fel. Bland annat hade någon använt gröngul färg för spänningsförande ledare. Klammeravståndet varierade kraftigt överallt. Och i badrummet hade golvvärmen varken jord eller jordfelsbrytare.

Åtgärderna blev mer omfattande än husägaren hade förväntat sig. Johan Breiler kopplade om allt i tvättstugans central, och bytte till ny central och ny mätartavla inne i huset. 

I byggnaden fanns även en äldre gängsäkringscentral, men av kostnadsskäl ville inte husägaren byta den. 

– Jag flyttade över så mycket som möjligt till de åtgärdade centralerna, för att göra anläggningen säker. Men det behövs fler åtgärder – jag har lämnat besiktningsprotokoll och rekommendationer, säger Johan Breiler.

Läs också:
”Ingen elektriker kan lyckas med så mycket fel”

Han tycker synd om anläggningsägaren, som trots allt har ansvaret, och hoppas att en fortsatt dialog med mäklaren kan leda till någon hjälp.